Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Aizdomās par krāpšanu Krievijā apcietināts režisors Serebreņņikovs

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Krievijas varasiestādes aizdomās par krāpšanas organizēšanu aizturējušas teātra "Gogoļa centrs" galveno režisoru Kirilu Serebreņņikovu, pavēstīja Izmeklēšanas komiteja.

Pēc izmeklētāju versijas, Serebreņņikovs organizējis vismaz 68 miljonus rubļu piesavināšanos, kas 2011.-2014.gadā tika piešķirti projekta "Platforma" realizēšanai.

"Viņa darbības izmeklēšana kvalificē kā krāpšanu īpaši lielā apmērā. Izmeklēšana plāno Kirilam Serebreņņikovam izvirzīt apsūdzības par minētā nozieguma pastrādāšanu un risināt jautājumu par drošības līdzekli," teikts komitejas paziņojumā.

Maijā "Gogoļa centrā" un Serebreņņikova dzīvoklī notika kratīšanas izmeklēšanas ietvaros par naudas piesavināšanos Serebreņņikova dibinātajā nekomerciālajā organizācijā "Septītā studija". Apsūdzētie šajā lietā ir bijušais "Gogoļa centra" direktors Aleksejs Malobrodskis un "Septītās studijas" bijusī grāmatvede Ņina Masļajeva un ģenerāldirektors Jurijs Itins.

Pēc izmeklētāju versijas, Kultūras ministrija piešķīrusi "Septītajai studijai" aptuveni 70 miljonus rubļu. Pēc viņu teiktā, Itins, Malobrodskis un Masļajeva izlēmuši daļu naudas piesavināties, un tādēļ sagatavojuši finanšu dokumentus par lugas "Sapnis vasaras naktī" organizēšanu, taču patiesībā šādu izdevumu nav bijis.

Serebreņņikovs situāciju nodēvējis par "absurdu un šizofrēnisku", norādot, ka projekts "Platforma" tika realizēts un izrāde "Sapnis vasaras naktī" vien "Platformā" tika nospēlēta vairāk nekā 15 reižu.

Šī mēneša sākumā Serebreņņikovs, kurš pēdējos gados vairākas izrādes iestudējis arī Latvijā, kļuva par prestižās Eiropas prēmijas "Jaunā teātra realitāte" laureātu. Balva tiek piešķirta par radošiem meklējumiem un inovāciju teātra mākslā. Apbalvošanas ceremonija notiks decembrī Romā, bet laureātu izrādes būs skatāmas īpašā festivālā.

Serebreņņikovs prestižajai godalgai bija nominēts pirmo reizi.