Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Vatikāna "ārlietu ministrs" slavē attiecības ar Krieviju

© AP / Scanpix

Kardināls Pjetro Parolīns, kas Vatikāna hierarhijā ieņem otro augstāko vietu un ir "de facto" ārlietu ministrs, otrdien Maskavā, tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, cildināja attiecības ar Krieviju.

"Mūsu divpusējās attiecības ir ļoti augstā un labā līmenī," Lavrovam sacīja Parolīns.

Lavrovs savukārt pauda atbalstu Vatikāna centieniem atjaunot mieru Venecuēlā, kur Krievijai ir ciešas saites ar problēmu piemeklēto valsts vadību.

Vizītes gaitā Parolīns tiksies arī ar Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu un prezidentu Vladimiru Putinu.

Parolīns ieradies vizītē centienos sagatavot ceļu pāvesta Franciska iespējamai vizītei Krievijā.

"Svētā tēva Franciska iespējamās vizītes Krievijā sagatavošana ir viens no mana brauciena mērķiem," šomēnes intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" atzina kardināls. "Es ceru ar Dieva palīgu izdarīt zināmu ieguldījumu šajā virzienā."

Francisks cenšas kliedēt katoļu un pareizticīgo attiecību spriedzi, kas ir viens no iemesliem, kāpēc sarīkot pāvesta vizīti Krievijā līdz šim nav bijis iespējams.

Vēsturiska tikšanās notika 2016.gada februārī Kubā, kad Francisks satikās ar Kirilu.

Tā bija pirmā pāvesta un Krievijas pareizticīgo patriarha tikšanās kopš baznīcas Lielās sašķelšanās XI gadsimtā.

Vatikāns izpelnījies pārmetumus par savu pārāk maigo izturēšanos pret Putina politiku, arī Krievijas agresiju Ukrainā. Šāda nostāja tiekot uzturēta, lai neapdraudētu saišu uzlabošanu ar pareizticīgo baznīcu, kā arī centienos uzlabot attiecības ar Maskavu.