Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedru žurnālistes stindzinošās slepkavības mīkla

PĒDĒJAIS FOTO. 10. augusta vakarā no kāda garāmbraucoša kuģa fotografētā zemūdene, uz kuras komandtiltiņa atrodas Kima Valla un Peters Madsen © AFP

Dānijas policija apstiprinājusi, ka pirms dažām dienām vienā no Kopenhāgenas piepilsētas pludmalēm izskalotais sievietes ķermenis (bez galvas, rokām un kājām) patiešām ir zviedru žurnālistes Kimas Vallas mirstīgās atliekas. Viņa pazuda 10. augustā, kad bija devusies izbraukumā ar dāņu izgudrotāja un uzņēmēja Petera Madsena būvēto zemūdeni, kas nākamajā dienā aizdomīgos apstākļos nogrima. P. Madsens, kurš sākotnēji tika apsūdzēts slepkavībā aiz neuzmanības, tagad apgalvo, ka žurnāliste gājusi bojā nelaimes gadījumā, taču, tā kā lieta tiek skatīta aiz slēgtām durvīm, plašākai sabiedrībai par to joprojām ir vairāk jautājumu nekā atbilžu.

Ne tikai Dānijas un Zviedrijas, bet arī citu valstu medijos noslēpumainie notikumi, kas saistīti ar 46 gadus vecā P. Madsena uzbūvētās 17 metrus garās zemūdenes UC3 Nautilus beidzamo reisu, tiek salīdzināti ar skandināvu kriminālseriāla Tilts sižeta pavērsieniem. Papildu noslēpumainību, protams, rada tas, ka varas iestādes nospriedušas šo lietu izskatīt slēgtā procesā, un P. Madsena advokāte Betina Engmarka uz žurnālistu jautājumiem spēj atbildēt vien to, ka viņas klients sevi par vainīgu neuzskata, vēsta AFP. Dozētu informāciju laiku pa laikam sniedz vien policija, un vakarrīt tās pārstāvis Jens Mellers Jensens apstiprināja - veiktās DNS analīzes liecina, ka 30 gadus vecā K. Valla, kura vēlējās uzrakstīt rakstu par P. Madsenu un viņa aizrautību ar zemūdeņu būvi, ir gājusi bojā.

Policijai, kas piekrastē turpina pārējo ķermeņa daļu meklēšanu, nav lielu šaubu par to, ka viņas mirstīgās atliekas sakropļojis tieši P. Madsens, turklāt viņš darījis visu iespējamo, lai sievietes līķis uz visiem laikiem paliktu jūras dzelmē. Ķermenim bijis piesiets metāla gabals, turklāt līķī veikti iegriezumi, lai no tā izplūstu gāzes un ķermenis nepaceltos ūdens virspusē, skaidrojis J. Mellers Jensens. Šāda rīcība vedina uz domām, ka P. Madsens centies slēpt slepkavības pēdas, un šādu pašu iemeslu dēļ viņš nākamajā dienā pēc tam, kad bija izsludināta K. Vallas meklēšana, nogremdējis savu zemūdeni, kas gan pagājušonedēļ jau tika izcelta no ūdens un kārtīgi izpētīta.

BBC atgādina, ka K. Valla bija pašnodarbināta žurnāliste, kura sadarbojusies ar izdevumiem Time, Foreign Policy, The Guardian un citiem. 10. augusta pievakarē viņa kāpa uz P. Madsena būvētās zemūdenes klāja, lai dotos nelielā izbraukumā un sagatavotu aprakstu par šo izgudrotāju. Kad sieviete naktī tā arī neatgriezās, viņas draugs sacēla trauksmi, un Dānijas policija un krasta apsardze sāka meklēt ne tikai K. Vallu, bet arī zemūdeni. UC3 Nautilus tika pamanīta nākamās dienas pēcpusdienā aptuveni 50 kilometrus no Kopenhāgenas, taču, kad policijas kutera apkalpe sazinājās ar P. Madsenu un pietuvojās zemūdenei, tā pēkšņi nogrima - pats konstruktors apgalvoja, ka radušās tehniskas problēmas, kuras viņš vienatnē nav spējis atrisināt. Lai gan P. Madsens paziņoja, ka K. Vallu jau iepriekšējā vakarā izsēdinājis krastā netālu no vietas, kur uzņēmis, policija nolēma viņu aizturēt, un pagājušonedēļ viņš jau nācis klajā ar citu versiju - žurnāliste gājusi bojā nelaimes gadījumā uz zemūdenes klāja, un viņš sievieti «apglabājis jūrā».

Jau pieminētā slepenības statusa dēļ medijiem atliek vien minēt, vai P. Madsens sniedzis kādu sīkāku informāciju par paša pieminētā nelaimes gadījuma apstākļiem, kā un vai vispār viņš skaidrojis, kādēļ sievietes līķi nav bijis iespējams nogādāt ostā un izsaukt policiju, kāpēc tas bija jāsakropļo un jāmēģina noslīcināt. J. Mellers Jensens daudznozīmīgi paziņojis, ka Kopenhāgenas policija, kā jau šādos gadījumos pieņemts, sākusi pārbaudīt arī arhīvā nodotas neatrisinātas lietas un konstatējusi, ka 1986. gadā vienā no pludmalēm tikušas uzietas līdzīgā veidā sakropļotas 22 gadus vecas Japānas pilsones mirstīgās atliekas.