Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrija deportēs pasaulē vecāko patvēruma meklētāju

© AP/ SCANPIX

Zviedrija gatavojas deportēt 106 gadus vecu patvēruma meklētāju no Afganistānas. Tiek pieļauts, ka šī ir pasaulē vecākā sieviete, kura lūgusi patvērumu kādā valstī, vēsta "The Independent."

105 gadus vecā Bibikhala kopā ar dēlu un mazdēlu 2015.gadā devās uz Turciju, no kurienes tālāk cerēja nokļūt uz kādā no Eiropas valstīm. Pēc neilga laika ģimene nonāca Zviedrijā, kur vairāk nekā 100 gadus vecā sirmgalve iesniegusi oficiālu patvēruma pieprasījumu. Tiesa, nu jau 107 gadus vecās sirmgalves lūgums noraidīts, un viņai likts atgriezties Afganistānā.

Patvēruma lūgums noraidīts pamatojoties uz informāciju, ka viņas dzīves vietā Afganistānā beigušās kaujas starp drošības spēkiem un nemierniekiem, kā rezultātā vide ir pietiekami droša, lai tajā turpinātu dzīvi.

AP/ SCANPIX

Ziņu, par to, ka Bibikhalai atteikts patvērums, ģimene saņēmusi 2017.gada jūnijā. Neilgi pēc tam sirmgalve piedzīvojusi sirdslēkmi, kā rezultātā šobrīd zaudēta gan redze, gan dzirde. Sievietes ģimene uzsver, ka šobrīd sirmā kundze fiziski nepārciestu ceļu uz mājām, tāpēc atkārtoti lūgusi ļaut viņai savu dzīves nogali pavadīt Zviedrijā.

Ģimene joprojām ar norāda, ka nesaprot, kāpēc cilvēkiem šādā vecumā jāatsaka patvērums. Tomēr Zviedrijas migrācijas aģentūra norāda, ka vecums nav vienīgais aspekts, kurš tiek ņemts vērā brīdī, kad vērtē, vai cilvēkam piešķirt patvērumu šajā Eiropas valstī.