Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ASV pieprasa ANO balsojumu par Ziemeļkoreju

© Scanpix

ASV piektdien oficiāli pieprasīja, lai ANO Drošības padomē pirmdien tiktu rīkots balsojums par jaunu skarbu sankciju noteikšanu pret Ziemeļkoreju, neraugoties uz Krievijas un Ķīnas pretestību.

Vašingtona ir iesniegusi ANO rezolūcijas projektu, kas aicina noteikt naftas embargo pret Ziemeļkoreju, iesaldēt tās vadītāja Kima Čenuna aktīvus, aizliegt tekstilizstrādājumu eksportu no Ziemeļkorejas un izbeigt maksājumus Ziemeļkorejas viesstrādniekiem.

Ziņu avoti diplomātiskajās aprindās informēja, ka ekspertu sanāksmē piektdien Krievija un Ķīna bija pret šiem pasākumiem kopumā, izņemot tekstilizstrādājumu eksporta aizliegumu.

REUTERS/ SCANPIX

"Šovakar Savienotās Valstis informēja ANO Drošības padomi, ka ir nodomājušas pirmdien, 11.septembrī, sasaukt sanāksmi balsojumam par rezolūcijas projektu papildu sankciju noteikšanai pret Ziemeļkoreju," bija teikts ASV misijas ANO paziņojumā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirms tam piektdien paziņoja, ka ir pāragri runāt par balsojumu ANO Drošības padomē par jaunām sankcijām pret Ziemeļkoreju, kura pagājušajā svētdienā veica savu sesto kodolizmēģinājumu.

"Reizē ar spiedienu pret Ziemeļkoreju, lai pamudinātu to atteikties no provokācijām (..), nepieciešams arī uzsvērt un paaugstināt centienus atsākt politisko procesu," sacīja Lavrovs.

Savienotās Valstis vēlas pastiprināt spiedienu uz Phenjanu, lai tā atgrieztos pie sarunām un piekristu pārtraukt raķešu un kodolizmēģinājumus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savukārt apgalvo, ka jaunas sankcijas nepalīdzēs pārliecināt Kimu atteikties no kodolprogrammas. Tomēr Maskava nav konkrēti pateikusi, vai uzliks veto ASV rezolūcijas projektam.

Lielbritānija ir paudusi atbalstu ASV ierosinātajam rezolūcijas projektam.