Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Vairākus Latvijas valstspiederīgos Lielbritānijā paverdzinājuši viņu tautieši

© EPA/ SCANPIX

Lielbritānijā aizdomās par savu tautiešu nodarbināšanu cilvēktirdzniecības apstākļos aizturēti seši Latvijas valstspiederīgie.

Kopš šī gada sākuma Latvijas un Lielbritānijas tiesībsargājošās iestādes apmainījās ar operatīvo informāciju par iespējamu cilvēku ekspluatāciju darba nolūkos Lielbritānijā. Turpmākas sadarbības rezultātā Lielbritānijā tika aizturēti seši Latvijas valstspiederīgie - trīs sievietes un trīs vīrieši. Tāpat vairākās adresēs tika atbrīvoti desmit Latvijas valstspiederīgie - deviņi vīrieši un viena sieviete, kuriem bija sociāla rakstura problēmas - atkarības, parādi un bezpajumtnieku dzīvesveids, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas priekšnieks Armands Lubarts.

Daļa no aizturētajiem agrāk bijusi VP redzeslokā par mantiskiem noziegumiem.

Ņemot vērā, ka turpinās izmeklēšana, Lubarts pagaidām nekomentēja, kādi darbi cietušajiem bija jāveic. "Vairāk zināms, ka tā bija darba ekspluatācija, viņiem bija algu kartes atņemtas un izveidoti mākslīgi apstākļi, lai iekļūtu parādu jūgā no ekspluatatoru puses. Tāpat viņiem bija problēmas aizbraukt no Lielbritānijas. Cietušajiem nebija iztikas līdzekļu un valodas zināšanu," skaidroja Lubarts.

Scanpix.ee

Šobrīd Lielbritānijā atrodas divi VP virsnieki, kuri britu kolēģiem aktīvi palīdz izmeklēšanā un informācijas apmaiņā. Ņemot vērā, ka noziegums noticis Lielbritānijā un arī personas aizturētas šajā valstī, tad lietas virzītājs ir šīs valsts tiesībsargājošās iestādes, un visdrīzāk arī tiesas process gaidāms šajā valstī. Latvijas policisti turpinās sniegt nepieciešamo atbalstu saviem kolēģiem, norādīja Lubarts.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas policija aizturēšanu veikusi Dārbi pilsētā, Anglijas Īstmidlendsas reģionā.

Kā norādīja likumsargi, operācijas gaitā atrastie Latvijas pilsoņi Lielbritānijā strādājuši par ļoti nelielu atlīdzību. Policijai ir aizdomas, ka upuri nav varējuši piekļūt bankas kontiem, kas bijuši atvērti uz viņu vārda.

Par upuriem šobrīd rūpējas atbildīgie dienesti.