Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkorejas ārlietu ministrs: Tramps pieteicis karu

© AFP/AP/Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps pieteicis karu Ziemeļkorejai, pirmdien pavēstīja tās ārlietu ministrs Ļi Jonho, vienlaikus izsakot draudus notriekt amerikāņu bumbvedējus.

"Tramps paziņoja, ka mūsu vadības drīz vairs nebūs," reportieriem pie savas viesnīcas Ņujorkā pavēstīja Ļi. "Viņš pieteica karu mūsu valstij."

"Visām dalībvalstīm un visai pasaulei būtu skaidri jāatceras, ka tās bija ASV, kas pirmās pieteica karu mūsu valstij," sacīja Ļi. "Tā kā ASV pasludinājušas karu mūsu valstij, mums būs visas tiesības veikt pretpasākumus, ieskaitot tiesības notriekt ASV stratēģiskos bumbvedējus, kad tie vēl nav valsts gaisa telpas robežas iekšienē. Tad tiks atbildēts jautājums, kurš paliks ilgāk."

Baltais nams tikmēr noraidīja šādus Phenjanas paziņojumus.

"Mēs neesam pieteikuši karu Ziemeļkorejai, un, atklāti runājot, tā pieminēšana ir absurda," pirmdien paziņoja Baltā nama preses sekretāre Sāra Hakabija Sandersa.

Viņa arī noraidīja Ziemeļkorejas tiesības notriekt lidmašīnas tuvu tās gaisa telpai.

"Tas nekad nav piemēroti, ja valsts notriec citas valsts lidmašīnu, kad tā atrodas virs starptautiskajiem ūdeņiem," uzsvēra Baltā nama preses sekretāre.

Tramps otrdien savā runā ANO Ģenerālajā asamblejā piedraudēja "pilnībā iznīcināt" Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs ASV. "Savienotajām Valstīm ir liels spēks un pacietība, taču, ja tās būs spiestas aizstāvēt sevi vai savus sabiedrotos, mums nebūs citas izvēles, kā pilnībā iznīcināt Ziemeļkoreju," norādīja ASV līderis.

Viņš piebilda, ka "raķešvīrs uzsācis sev un savam režīmam pašnāvniecisku misiju" un ka Vašingtona ir gatava ķerties pie galējiem līdzekļiem, lai gan joprojām cer, ka tas nebūs nepieciešams.