Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Demonstrācijā Maltā pieprasa taisnīgumu žurnālistes slepkavības lietā

© SCANPIX

Simtiem cilvēku otrdien Maltā sapulcējušies uz demonstrāciju, lai pieprasītu taisnīgumu žurnālistes Dafnes Karuanas Galicias slepkavības lietā.

53 gadus vecā žurnāliste, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta pirmdien automašīnas sprādzienā netālu no viņas mājas.

Pieprasot saukt pie atbildības slepkavas, simtiem cilvēku otrdien sapulcējās pie galvenā tiesas nama Valletā.

"Esmu ieradies šeit baiļu, kauna un dusmu vadīts. (..) Mēs esam zaudējuši savu morālo kompasu. Mēs esam pieņēmuši alkatības kultūru, uz kuru mudina politiķu šķira, kas dzenas pēc tās," norādīja blogeris Manuels Delia, piebilstot, ka Karuana Galicia mēģināja atgādināt sabiedrībai atšķirību starp labo un ļauno.

Bijušais Zaļo partijas priekšsēdētājs Maikls Briguglio sacīja, ka ir šokēts par notiekošo.

"Fakts, ka neviens nav atkāpies, ir neticams. Fakts, ka policija nenodrošināja aizsardzību sievietei briesmās, fakts, ka policijas komisārs nav sniedzis komentāru, ir neticams," sacīja Briguglio.

Tikmēr Maltā ieradušies Nīderlandes kriminālistikas eksperti, lai izpētītu sprādziena vietu. Viņiem vēlāk pievienosies izmeklētāji no ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB).

Reaģējot uz mediju ziņoto, Maltas policija paziņoja, ka pēdējo divu nedēļu laikā policija neesot saņēmusi nekādus ziņojumus par draudiem pret Karuanu Galiciu.

Karuanas Galicias dēls pēc mātes nāves pārmeta Maltas valdībai, ka tās vadībā valstī uzplaukusi "nesodāmības kultūra".

"Mana māte tika noslepkavota, jo nostājās starp likuma varu un tiem, kas mēģināja to pārkāpt," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja žurnālistes dēls Metjū Karuana Galicia.

Viņš atklāja, ka savām acīm redzējis degošo automašīnu un mātes sakropļoto līķi uzreiz pēc sprādziena.

"Tā nebija parasta slepkavība. (..) Mēs esam tauta, kas atrodas karā pret valsti un organizēto noziedzību, kas kļuvušas neatšķiramas," viņš piebilda.

Karuana Galicia atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu, kurā bija iejaukti arī divi Maltas valdības ministri, un kas galu galā noveda pie parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām jūnijā.

Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Igaunijas Eiropas lietu ministra vietnieks Mati Māzikass nodēvēja šo slepkavību par "nepieņemamu uzbrukumu vārda brīvībai un demokrātijai".

"Vainīgie ir jāsauc pie atbildības," viņš uzsvēra.

Arī Eiropas Komisija (EK) pauda šoku par Karuanas Galicias nāvi, norādot, ka tas, acīmredzot, bijis mērķtiecīgs uzbrukums.

Organizācijas, kas pārstāv žurnālistus, tostarp Starptautiskā Žurnālistu federācija un Eiropas Žurnālistu federācija pieprasījušas rūpīgu izmeklēšanu šajā lietā, norādot, ka tas bijis skaidrs uzbrukums preses brīvībai.