Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Redzot Putina aktivitātes Baltijas tuvumā, zviedri sāk gatavoties karam

© Reuters / Scanpix

''Bloomberg'' ziņo, ka neitrālā Zviedrija nolēmusi atjaunot savus militāros spēkus, aicinot aizsardzības mācībās piedalīties arī citas NATO valstis.

Zviedrija jau ilgus gadus nemainīgi ieturējusi neitrālu pozīciju, militāri piedaloties vien miera uzturēšanas misijās, tomēr Krievijas aktivitātes tam pielikušas punktu un viņi skatās jaunā virzienā - gatavojoties iespējamam militāram konfliktam.

Kā atgādina ''Bloomberg'', ''Aurora 17'' militārajās mācībās piedalījās ne tikai zviedri, bet arī Somijas, ASV un arī visu trīs Baltijas valstu - tostarp Latvijas - bruņotie spēki.

Slavenais medijs uzskata, ka tā bija kā atbildes reakcija Krievijas un Baltkrievijas mācībām - vieni simulēja uzbrukumus, bet otri aizsardzību. Lai ar to nebūtu gana, mācības koncentrējās uz Gotlandes salu, kura atrodas pavisam netālu no Kaļiņgradas.

Zviedrija ievērojami palielinājusi un pat, sākot nākamo gadu, atjaunojuši obligāto militāro dienestu. Aptaujas liecina, ka zviedri arī aizvien vairāk atbalsta ideju par pievienošanos NATO.

Tikmēr Gotlandē dzīvojošie neslēpj, ka šobrīd pārlieku droši vairs nejūtas, tomēr vienmēr apzinājušies savu iespējami jūtīgo ģeopolitisko atrašanās vietu...