Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Katālāņi protestē, no bankām izņemot 155 vai 1714 eiro

© AFP / Scanpix

Katalonijas separātisti piektdien masveidā sākuši izņemt skaidru naudu no saviem kontiem, šādi protestējot pret bankām, kas neatkarības centienu radītās krīzes dēļ pārcēlušas savus birojus no šī Spānijas reģiona.

Daži protestētāji izņēmuši simbolisku 155 eiro summu, kas ir atsauce uz Spānijas konstitūcijas 155.pantu, kuru Madride draud izmantot, lai Katalonijā tur 1.oktobrī notikušā neatkarības referenduma dēļ ieviestu tiešo pārvaldi.
Citi no saviem kontiem izņem 1714 eiro, kas arī neatkarības atbalstītājiem ir simbolisks skaitlis, jo cīņu pret dumpīgo reģionu tiesībām izvērsušā Spānijas karaļa Filipes V karaspēks 1714.gadā sagrāba Barselonu.

Ietekmīgās separātistu organizācijas Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC) un "Omnium Cultural" sociālajos tīklos aicinājušas izvērst "miermīlīgus tiešus pasākums", lai demonstrētu opozīciju pret Spānijas premjerministra Marjano Rahoja valdību.

Abas organizācijas, kuru līderi pagājušajā nedēļā tika apcietināti saistībā ar apsūdzībām kūdīšanā, konkrēti aicināja atbalstītājus izņemt naudu no piecām lielākajām bankām "ideālā gadījumā starp plkst.9 un 10".

Divas lielākās Katalonijas bankas "CaixaBank" un "Sabadell" ir aptuveni 900 uzņēmumu vidū, kas juridiski pārcēlušas savus galvenos birojus uz citiem Spānijas reģioniem, bažījoties par nestabilitātes ietekmi uz viņu biznesu.

Kā ceturtdien paziņoja Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons, Katalonija pasludinās neatkarību no Spānijas, ja Madride pildīs savus draudus apturēt tās autonomiju.

Viņš norādīja, ka šobrīd neatkarība nav pasludināta.

Tikmēr Spānijas valdība paziņojusi, ka uzsāks Katalonijas valdības pilnvaru atcelšanas procedūru.

"Valdība virzīs konstitūcijas 155.pantā noteiktās procedūras, lai atjaunotu Katalonijas pašpārvaldes likumību," teikts valdības paziņojumā.

Sestdien notiks Spānijas valdības ārkārtas sēde, lai uzsāktu Katalonijas pilnvaru pārņemšanas procedūru.