Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijas ārlietu ministrs noliedz, ka kontroles atjaunošana pār Kataloniju ir apvērsums

© AFP/ SCANPIX

Spānijas ārlietu ministrs Alfonso Dastiss noliedz, ka Spānijas valdības lēmums pārņemt kontroli Katalonijā būtu dēvējams par apvērsumu.

Intervijā britu raidsabiedrībai BBC Alfonso Dastiss norādījis: "Ja kāds ir mēģinājis veikt valsts apvērsumu, tad tā ir Katalonijas reģiona valdība."

Jau vēstīts, ka Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs sestdien pēc kabineta ārkārtas sēdes paziņojis, ka Madrides centrālā valdība uzsākusi Katalonijas autonomijas apturēšanas procesu. Savukārt Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Karless Pudždemons neilgi pēc tam norādījis, ka reģions nepieņems šo Spānijas le'mumu.

Televīzijā pārraidītā uzrunā Pudždemons norādīja, ka Madrides centrālās valdības vēlme atlaist Katalonijas reģionālo valdību ir "tiešs uzbrukums demokrātijai".

Scanpix

Spānijas valdības attieksme ir "nesavienojama ar demokrātisku attieksmi un neciena likuma varu", sacīja Pudždemons.

Pudždemons pavēstīja, ka sasauks reģionālā parlamenta sēdi, lai apspriestu iespējamo reakciju uz Spānijas premjerministra Marjano Rahoja valdības lēmumu iedarbināt Spānijas konstitūcijas 155.pantu, kas ļauj atjaunot tiešo Madrides pārvaldi Katalonijā.

Kā zināms, tad šī gada 1.oktobrī Katalonijā notika referendums, kurā, kā ziņo Katalonijas varasiestādes, par reģiona neatkarību nobalsojuši 90% referenduma dalībnieki.