Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Spēcīgā viesuļvētrā Japānā miruši trīs cilvēki

© SCANPIX

Japānu svētdien skārusi viesuļvētra "Lan", kas atnesusi sev līdzi spēcīgas lietusgāzes un laupījusi dzīvību trim cilvēkiem, ziņo mediji.

Divi cilvēki vētrā guvuši smagas traumas, gandrīz 90 cilvēki guvuši vieglus ievainojumus un viens cilvēks pazudis.

Viesuļvētra dienām pieņēmās spēkā, sasniedzot ceturtās kategorijas vētras spēku, un jau svētdien atnesa skarbus laikapstākļu Japānai. Taču pirmdien, kad viesuļvētra skāra Japānu netālu no Tokijas, tā jau bija zaudējusi spēku un kļuvusi par otrās kategorijas vētru, ziņo vietne "Tropical Storm Risk".

Brīdinot par iespējamiem plūdiem, dubļu nogruvumiem un spēcīgām lietusgāzēm, Japānas Meteoroloģijas aģentūra svētdien brīdināja, ka šī ir "ļoti liela un ļoti spēcīga" viesuļvētra.

Vētras dēļ tika atcelti vairāk nekā 500 avioreisi un Japānas rietumos tika ierobežota prāmju un vilcienu satiksme.

Jūrā dzīvību zaudēja kāds 70 gadus vecs vīrietis un vēl vienu vīrieti nosita sastatnes, kas spēcīgā vēja dēļ sagāzās. Trešais vīrietis gāja bojā, zemes nogruvumam aprokot viņa māju, ziņo mediji.

Vairākās vietās Japānā pārplūdušas upes un krastā izsviestas zvejas laivas.

Pārplūdušas upes dēļ Korijamā varasiestādes deva rīkojumu evakuēties aptuveni 80 000 cilvēku, ziņo raidorganizācija NHK.

Uzņēmums "Toyota Motor" paziņoja, ka vētras dēļ pirmdien visās rūpnīcās aptur darbus pirmajā maiņā, bet otrā maiņa darbosies, kā plānots.

Viesuļvētra arī apgrūtināja cilvēkiem ceļu uz vēlēšanu iecirkņiem dienā kad valstī notika parlamenta vēlēšanas.

"Lai pasargātu cilvēku dzīvības, Abes kabinets apvienosies un darīs visu, ko spēs, lai sniegtu palīdzību," svētdien paziņoja Japānas premjerministrs Sindzo Abe, paredzot arī karavīru iesaistīšanu glābšanas darbos, ja radīsies tāda vajadzība.

Koči, Japānas rietumos, vētras dēļ balsošana parlamenta vēlēšanās svētdien sākās 20 minūtes vēlāk, nekā paredzēts, jo dubļu nogruvums nobloķēja ceļu.

Japānas dienvidu salās, kas atradās vētras ceļā, vēlētāji jau sestdien izmantoja iespēju nobalsot iepriekš.