Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Turcija brīdina par sekām, ja ES pret to noteiktu sankcijas

© CHINE NOUVELLE/SIPA/ SCANPIX

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pirmdien brīdināja Eiropas Savienību (ES) par sekām, ja bloks nolemtu Turcijai noteikt sankcijas.

"Tie, kas uzskata, ka viņi var ar sankcijām nospiest mūs uz ceļiem, ļoti drīz atskārtīs, ka viņi pieļauj nopietnu kļūdu," pirmdien Ankarā aacīja Erdoans.

"Turcija nav atkarīga no Eiropas. Patiesībā tā ir Eiropa, kas ir atkarīga," sacīja Turcijas prezidents, piebilstot, ka "Turcijas iestāšanās ES varētu būt atrisinājums ES hroniskajām problēmām. Bez Turcijas ES pieredzēs izolāciju, izmisumu un iekšējos konfliktus".

ES līderi lūguši Eiropas Komisiju (EK) izstrādāt priekšlikumus, vai un kā samazināt finansējumu, kas pienākas Turcijai kā bloka kandidātvalstij.

AP/ SCANPIX

ES uzņēmusies iestāšanās sarunu ietvaros Turcijai laikā no 2014. līdz 2020.gadam izmaksāt 4,45 miljardus eiro.

ES līderi pauduši bažas par demokrātijas un likuma varas sairumu Turcijā.

Sarunas par Turcijas iestāšanos ES un muitas ūnijas paplašināšanu ES un Turcijas starpā ir iestrēgušas, turklāt diplomātiskās attiecības abu pušu starpā kļūst arvien saltākas.

"Mēs vēlamies paturēt atvērtas durvis Ankarai, bet šā brīža realitāte to padara arvien sarežģītāku," pagājušajā nedēļā atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Ierosinājumu samazināt finansējumu Turcijai izteica Vācijas kanclere Angela Merkele. Ceturtdien, ierodoties uz ES samitu Briselē, Merkele norādīja, ka likuma varas situācija Turcijā attīstās "nepareizajā virzienā", piebilstot, ka tas nav tikai tāpēc, ka pēdējā laikā Turcijā aizturēti vairāki Vācijas pilsoņi.

Tajā pašā laikā viņa uzsvēra savu apņēmību saglabāt to līdzekļu piešķiršanu Turcijai, kas Ankarai pienākas saskaņā ar vienošanos ar ES par nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanu.

Merkele norādīja, ka Turcija sniegusi lielu ieguldījumu šīs problēmas risināšanā un ka tai piešķirtie līdzekļi nāk par labu bēgļiem, kuri dzīvo ļoti smagos apstākļos.