Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas delegācija devusies uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem piedāvāt savas inovācijas

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite kopā ar ārlietu ministru Linu Linkeviču, enerģētikas ministru Žīgimantu Vaičiūnu un uzņēmēju delegāciju devusies uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kur lietuvieši cer saskaņot gaļas un olu eksporta sertifikātus un piedāvāt savas inovācijas dažādās jomās.

Kā norāda prezidentes preses dienests, eksporta sertifikātu saskaņošana pavērtu Lietuvai tirdzniecības ceļus uz visu Persijas līča reģionu. Pašlaik Lietuvas uzņēmumi uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem eksportē labību, piena produktus un zivis, bet gaļai un olām īpašo prasību dēļ šis tirgus līdz šim bijis slēgts.

Vizītes laikā Lietuvas prezidentei paredzēts tikties ar AAE troņmantnieku šeihu Mohammedu bin Zāidu al Nahaijānu un pārrunāt divpusējās politiskās un ekonomiskās sadarbības stiprināšanas iespējas, tirdzniecības sakaru attīstību, eksporta veicināšanu, kā arī drošības izaicinājumus reģionā.

Ar AAE premjeru Mohammedu bin Rāšidu al Maktūmu Grībauskaite parakstīs vienošanos par ekonomisko sadarbību un memorandus par sadarbības veicināšanu uzņēmējdarbībā un atjaunojamajā enerģētikā.

Viņa piedalīsies arī Lietuvas un AAE uzņēmējdarbības forumā un tiksies ar vietējo lietuviešu kopienu

Lietuvas prezidentes preses dienests norāda, ka AAE īpaši interesējas par inovācijām, tādēļ Lietuva var piedāvāt savu pieredzi atjaunojamajā enerģētikā, lāzeru un informācijas tehnoloģiju jomā, bet īpaši lielas perspektīvas ir lauksaimniecības produktu eksportam.

Kā liecina Lietuvas Statistikas departamenta dati, pērn divpusējās tirdzniecības apgrozījums starp Lietuvu un AAE sasniedza aptuveni 82 miljonus eiro, un gandrīz 77 miljonus no šīs summas veidoja Lietuvas eksports.

Tikmēr tiešo AAE investīciju apjoms Lietuvā sasniedz gandrīz miljonu eiro, bet datu par Lietuvas investīcijām Apvienotajos Arābu Emirātos nav.