Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Sprādzienā Sīrijas provincē nogalināti vismaz 75 cilvēki

© AFP/ SCANPIX

Mīnēta auto sprādzienā Deir ez Zoras provincē, Sīrijas austrumos, nogalināti vismaz 75 cilvēki, svētdien pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Pēc visa spriežot, sprādzienu sarīkojis džihādistu grupējums "Islāma valsts". Nogalināto vidū ir arī sievietes un bērni. 140 cilvēki ievainoti.

SOHR iepriekš ziņoja, ka šajā teroraktā nogalināti "vairāki desmiti" cilvēku.

Sīrijas valsts televīzija un citi Sīrijā bāzētie mediji vēsta, ka sprādzienā, kas noticis līdzās Deir ez Zoras pilsētai, nogalināto skaits pārsniedz 100. Terorista pašnāvnieka vadītais auto iebraucis bēgļu centra teritorijā, un tur detonēti spridzekļi.

Centrs atrodas uz ziemeļrietumiem no Deir ez Zoras starp Koniko un Džafru.

Sīrijas valdības bruņotie spēki ceturtdienas vakarā pārņēma pilnu kontroli pār naftas rūpniecības pilsētu Deir ez Zoru, atkarojot to "Islāma valstij".

AFP/ SCANPIX

Deir er Zoru, kas ir tāda paša nosaukuma provinces galvenā pilsēta, "Islāma valsts" gandrīz pilnīgi kontrolēja kopš 2014.gada.

Deir ez Zoras ieņemšana ir svarīga uzvara Sīrijas valdības spēkiem un to sabiedrotajiem valsts austrumos.

Sīrijas armija septembrī sasniedza šo pilsētu, pārraujot "Islāma valsts" izveidotu aplenkumu ap to, kas bija ildzis trīs gadus.

"Islāma valsts" kaujinieki tomēr turpina kontrolēt 40% Deir ez Zoras provinces teritorijas, kas ir Sīrijas naftas rūpniecības centrs un šī grupējuma bagātības avots.

Pēdējos mēnešos "Islāma valsts" ir cietusi militāras sakāves. Saskaņā ar ASV vadītās koalīcijas datiem šis grupējums ir zaudējis vairāk nekā 96% no teritorijas, ko tas kādreiz kontrolēja Sīrijā un Irākā.