Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrija bruņojas - iegādāsies ASV raķešu sistēmu "Patriot"

© Scanpix

Zviedrija otrdien paziņoja, ka izvēlējusies iegādāties ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu "Patriot", nevis Francijas un Itālijas uzņēmuma ražojumu, un šī darījuma vērtība tiek lēsta viena miljarda eiro apmērā.

Šī izvēle atbilst 2015.gadā pieņemtai stratēģijai, kas paredz novērst reģionālās drošības "degradāciju" un palielināt Zviedrijas bruņoto spēku operatīvās spējas pēc gadiem ilgas taupības politikas, teikts Zviedrijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Ministrija nesniedza sīkākas ziņas par šo darījumu, bet par militāriem iepirkumiem atbildīgā institūcija ir novērtējusi šo kontraktu ar 10 miljardiem zviedru kronu (vienu miljardu eiro).

Šis darījums atbilst arī Stokholmas un Vašingtonas pērn parakstītam līgumam par divpusējas militārās sadarbības veicināšanu.

Vašingtona un vadošie ASV politiķi ir pieprasījuši sabiedrotajiem uzņemties lielāku daļu no aizsardzības sloga.

Zviedrijas lēmums izvēlēties ASV firmas "Raytheon" ražoto "Patriot" nozīmē, ka tā nepirks konkurējošā Francijas un Itālijas uzņēmuma "Eurosam" raķešu sistēmu SAMP/T.

AFP/Scanpix

Zviedrijas paziņojums izskanēja dažas stundas pēc tam, kad NATO pavēstīja par plāniem būtiski pārveidot savu komandstruktūru, lai uzlabotu karavīru un tehnikas pārvietošanu pāri Atlantijas okeānam un Eiropas iekšienē, reāģejot uz Krievijas politiku.

NATO izveidos jaunus jūras spēku plānošanas un vadības, kā arī loģistikas centrus. Viens no jaunajiem komandcentriem koncentrēsies uz kuģu maršrutu aizsardzību Atlantijas okeānā, bet vēl viens uzlabos spēku un tehnikas pārvietošanu Eiropā.

Zviedrija cer saņemt "zeme-gaiss" tipa raķetes "Patriot" no 2020. līdz 2025.gadam. Šī sistēma ar lielāku darbības rādiusu nomainīs Zviedrijas izmantoto ASV raķešu sistēmu "Hawk".