Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Turcija kategoriski noliedz turku opozicionāra nolaupīšanas plānošanu

© REUTERS/ SCANPIX

urcija svētdien kategoriski noraidījusi laikraksta "The Wall Street Journal" ziņoto, ka Turcijas amatpersonas gatavojušas plānu ASV mītošā turku garīdznieka Fethullas Gilena nolaupīšanai.

"The Wall Street Journal" piektdien ziņoja, ka ASV īpašais prokurors Roberts Millers veic izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām, ka bijušais ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieks Maikls Flinns savulaik piedalījies sarunās par ASV mītošā turku garīdznieka Fethullas Gilena nodošanu Turcijai apmaiņā pret 15 miljoniem dolāru.

Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) uzdevis jautājumus par 2016.gada decembrī notikušo tikšanos starp Flinnu un Turcijas pārstāvjiem Ņujorkā, kurā viņi runājuši par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana kritiķa Gilena nogādāšanu privātā lidmašīnā uz cietumu kādā salā Turcijā, laikrakstam pastāstīja avots, kas sniedzis informāciju FIB.

Turcijas varasiestādes apsūdz Gilenu, kuram ASV ir uzturēšanās atļauja, pagājušā gada apvērsuma organizēšanā un cenšas panākt viņa izdošanu.

AP/ SCANPIX

Turcijas vēstniecība Vašingtonā atkārtoti aicināja ASV izdot Gilenu. Vēstniecība tviterī paziņoja, ka Turcija sadarbojas ar ASV aģentūrām, sniedzot pierādījumus pret Gilenu, bet noliedza visus apgalvojumus, ka Turcija būtu ķērusies pie līdzekļiem, ko likums neatļauj.

Turcijas amatpersonas apgalvo, ka iesniegušas ASV bagātīgu pierādījumu klāstu, kas apliecina Gilena līdzdalību apvērsuma mēģinājumā, kurā tika nogalināti 250 cilvēki.

Gandrīz 50 000 cilvēku Turcijā ir aizturēti aizdomās par saistību ar apvērsumu un vairāk nekā 100 000 zaudējuši darbu.

Flinns bija spiests atkāpties no amata Baltajā namā tikai dažas nedēļas pēc darba uzsākšanas, jo bija sniedzis melīgas liecības par saviem kontaktiem ar Krievijas vēstnieku.

Šogad tika pārbaudīta Flinna agrākā lobēšana Turcijas labā, kad atklājās, ka viņš veicis zināmus darbus ar sava izlūkošanas uzņēmuma starpniecību kādam turku uzņēmējam, no kā labumu, iespējams, guvusi Turcijas valdība.