Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Tusks brīdinās Meju pa "Breksita" vienošanos

© AFP/ SCANPIX

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks Eiropas Savienības (ES) līderu samitā Gēteborgā piektdien brīdinās Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju, ka nepieciešams lielāks darbs, lai jau decembrī panāktu "Breksita" vienošanos, ceturtdien pavēstījuši informācijas avoti.

ES līderi Gētebrorgā pulcēsies uz Sociālo samitu, kurā tiks spriests par taisnīgām darbavietām un izaugsmi.

Tuska preses pārstāvis Prebens Āmans tviterī pavēstīja, ka Eiropadomes prezidents Gēteborgā ar Meju piektdien pārspriedīs "Breksitu".

Tikšanās, kas paredzēta plkst.13.30 pēc Latvijas laika, tika ieplānota pēdējā brīdī, tuvojoties gala termiņam, lai decembrī gaidāmajā samitā ES līderi varētu balsot par tirdzniecības sarunu sākšanu ar Londonu.

"Tusks Meju informēs, ka šāds pozitīvs scenārijs nav nodrošināts, tas prasīs vairāk darba, un laika ir maz," aģentūrai AFP atklāja informācijas avots.

AFP/ SCANPIX

Tusks "lūgs Meju skaidrot, kā Lielbritānija plāno virzīties uz priekšu nozīmīgākajos pirmās fāzes jautājumos", piebilda avots.

Tusks arī norādīs, ka progress tā sauktajos šķiršanās jautājumos pieļaus "pozitīvu izmākumu" nākamajā ES samitā 14.decembrī, pavēstīja avoti.

Tusks ar Meju apspriedīs bloka iekšējo gatavošanos sarunām par ES un Lielbritānijas nākotnes attiecībām, tostarp iespējamo tirdzniecības līgumu un pārejas periodu, piebilda avots.

Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pagājušajā nedēļā deva Lielbritānijai divas nedēļas laika, lai sniegtu atbildi finansiālo saistību jeb tā sauktā izstāšanās rēķina jautājumā. Ja vienošanos neizdosies panākt šajā laikā, tad balsojums par Lielbritānijas un ES turpmāko attiecību sarunu sākšanu tiks pārcelts uz nākamā gada martu.

ES līderi vēl nav apstiprināšanu pāreju "Breksita" sarunās uz tirdzniecības attiecībām starp ES un Londonu pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka, norādot, ka sarunās vēl nav panākts pietiekams progress izstāšanās jautājumos.