Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Zimbabves prezidentu atceļ no pirmā sekretāra amata

© REUTERS/ SCANPIX

Zimbabves valdošās partijas "Zimbabves Afrikāņu nacionālais kongress - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) centrālkomiteja svētdien atcēla Robertu Mugabi no partijas pirmā sekretāra amata un aicināja viņu atkāpties no valsts prezidenta amata.

Par partijas pirmo sekretāru apstiprināts Emersons Mnangagva, kuru Mugabe šomēnes atcēla no Zimbabves pirmā viceprezidenta amata, izraisot pret sevi vērstu militāro apvērsumu.

ZANU-PF centrālkomiteja arī atcēla Zimbabves pirmo lēdiju Greisu Mugabi no partijas sieviešu līgas vadītājas amata.

Desmitiem tūkstoši zimbabviešu sestdien izgāja galvaspilsētas Harares ielās, aicinot Mugabi atkāpties.

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja Mugabes lēmums 6.novembrī atcelt no pirmā viceprezidenta amata vienu no ZANU-PF līderiem Mnangagvu, kas tika uzskatīts par iespējamāko Mugabes pēcteci valsts prezidenta amatā. Bija gaidāms, ka Mugabe pirmā viceprezidenta amatā iecels savu sievu Greisu, kas kļūtu par viņa pēcteci. 14.novembrī varu valstī pārņēma armija, kas cenšas panākt, lai Mugabe atkāpjas. Armijas mērķis ir nepieļaut varas nonākšanu 52 gadus vecās Greisas Mugabes rokās.

Savukārt 93 gadus vecais Roberts Mugabe nevēlas atstāt valsts galvas amatu pirms nākamā gada vasarā gaidāmajām prezidenta velēšanām. Iepriekš viņš solījis šajās vēlēšanās kandidēt uz vēl vienu amata termiņu.

Roberts Mugabe ir bijis pie varas Zimbabvē kopš 1980.gada. No 1980. līdz 1987.gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā ZANU-PF ir valdošā partija kopš 1980.gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.