Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Incidents laukumā iztraucē Ķīnas un Vācijas futbola spēli

© AP/ SCANPIX

Ķīna otrdien aicinājusi Vāciju izrādīt lielāku cieņu Ķīnas U-20 futbola komandai, kuras pirmo spēli Vācijas čempionātā iztraucēja tibetiešu protesti.

Ķīnas Ārlietu ministrijas mājaslapā publiskotajā paziņojumā nosodīts notikušais incidents un paziņots, ka valstīm vajadzētu izturēties vienai pret otru ar cieņu.

Paziņojumā arī uzsvērts, ka Tibeta ir nopietns jautājums Ķīnas tautai, un Ķīna ir noskaņota pret visām valstīm, organizācijām un cilvēkiem, kas atbalsta Tibetas neatkarību.

Ķīna pārvalda Tibetu kopš 1951.gada, kad šajā Himalaju reģionā tika iesūtīts komunistu valdības karaspēks. Daudzi tibetieši vaino Ķīnas valdību viņu kultūras un reliģijas apspiešanā, ko Pekina kategoriski noliedz. Ķīna apgalvo, ka tibetieši bauda reliģisko brīvību un ar investīciju palīdzību Pekina uzlabojusi dzīves standartus, kā arī modernizējusi šos reģionus.

Protestētāji sestdien izkāra tibetiešu karogus Ķīnas futbola komandas spēlē ar Vācijas komandu Maincas "Schott". Tos ieraugot, ķīniešu spēlētāji attiecās spēlēt un cīņa tika pārtraukta uz 25 minūtēm, kamēr karogus aizvāca.

AP/ SCANPIX

Aizvadītajā mačā, ko noraudzījās 400 skatītāji un aptuveni 30 žurnālisti, Ķīnas izlase piekāpās ar 0:3.

Vasarā tika ziņots, ka Ķīnas U-20 izlase, gatavojoties 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm, pievienosies Vācijas ceturtās līgas čempionātam, tomēr darījums pilnībā neizdevās, jo trīs komandu pēc savu fanu protestiem no šāda piedāvājuma atteicās. Tagad ķīnieši vienkārši aizvadīs 16 pārbaudes spēles. Par dalību katrā cīņā Vācijas komandas saņems 15 000 eiro.