Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Notikusi Trampa un Putina telefonsaruna

© REUTERS/ SCANPIX

Baltais nams otrdien paziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps runājis pa telefonu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ka darba kārtībā bijuši Sīrijas, Irānas, Ziemeļkorejas un Ukrainas jautājumi.

Tramps un Putins aizvadītajā nedēļā vairākkārt neoficiāli runājuši samita gaitā Vjetnamā. Viņi vienojušies par vairākiem principiem attiecībā uz Sīrijas pēckara nākotni.

Trampa telefonsaruna ar Putinu notikusi pēc Putina tikšanās ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Putins uzņēma Asadu Sočos pirms šonedēļ paredzētā Irānas, Krievijas un Turcijas prezidentu samita.

Mikhail Klimentyev/TASS/SCANPIX

Kremlis otrdien paziņoja, ka Asads uzaicināts uz Krieviju, lai panāktu viņa piekrišanu Krievijas, Irānas un Turcijas potenciālajām miera iniciatīvām.

Putins informējis Trampu par viņa sarunām ar Asadu, norādot, ka Damaska atbalsta prezidenta un parlamenta vēlēšanu rīkošanu, pavēstīja Kremlis.

"Vladimirs Putins informēja Donaldu Trampu par galvenajiem rezultātiem sarunās ar Bašaru al Asadu, kas notika 20.novembrī un kurās Sīrijas līderis apstiprināja savu apņemšanos attiecībā uz politisko procesu un to, ka tiek īstenota konstitucionālā reforma, rīkotas prezidenta un parlamenta vēlēšanas," pavēstīja Kremlis.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 330 000 cilvēku.