Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Bosnijas miesniekam" piespriež mūža ieslodzījumu

© EPA/ SCANPIX

ANO tiesneši trešdien piesprieduši mūža ieslodzījumu bijušajam Bosnijas serbu armijas komandierim Ratko Mladičam, atzīstot viņu par vainīgu genocīdā un kara noziegumos Bosnijas kara laikā.

Par "Bosnijas miesnieku" iesauktā Mladiča lieta ir pēdējā ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) izskatāmā lieta, un tās spriedumu jau sen gaidīja desmitiem tūkstoši kara upuru reģionā.

Sarežģītā lieta tika izskatīta vairāk nekā piecus gadus, tajā liecināja teju 600 cilvēku un tika sniegti vairāk nekā 10 000 pierādījumu.

Mladičs noliedza vainu 11 apsūdzībās, kas viņam izvirzītas saistībā ar Bosnijas kara laikā 90.gados notikušo nežēlīgo etniskās tīrīšanas operāciju, kā arī Srebrenicas slaktiņa vadīšanu.

Mladičs tika aizturēts 2011.gadā pēc 16 gadus ilgas bēguļošanas un kopš tā laika atrodas ieslodzījumā. Viņa tiesas process sākās 2012.gada maijā.

AP/ SCANPIX

74 gadus vecais Mladičs apsūdzēts par genocīdu, cilvēku vajāšanu un iznīcināšanu, slepkavībām, deportācijām, necilvēcīgu rīcību un nežēlīgu izturēšanos, kas pastrādāta nolūkā "likvidēt vai uz visiem laikiem" aizvākt musulmaņus no plašām Bosnijas teritorijām, lai īstenotu sapni par Lielserbiju.

Mladičs cita starpā apsūdzēts par Srebrenicas asinspirts sarīkošanu. 1995.gadā serbu spēki pārņēma musulmaņu Srebrenicas anklāvu, kuru apsargāja viegli bruņotas nīderlandiešu vienības, kas neizrādīja nekādu pretestību. Vēlāk Srebrenicā tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Šis slaktiņš tiek uzskatīts par smagāko kara noziegumu, kas Eiropā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara.

Mladičs apsūdzēts arī par 44 mēnešus ilgušo Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumu, kura laikā gāja bojā 10 000 cilvēku.

ICTY pagājušā gada martā par vainīgu genocīdā atzina bijušo Bosnijas serbu līderi Radovanu Karadžiču un piesprieda viņam 40 gadus cietumā.