Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Zināms, ko Zimbabves prezidents pieprasījis apmaiņā pret demisiju

© AP/ SCANPIX

Ilglaicīgajam Zimbabves prezidentam Robertam Mugabem apmaiņā pret atkāpšanos no amata apsolīta tiesiskā imunitāte un drošība dzimtenē, ceturtdien pavēstījuši ar šīm sarunām saistīti informācijas avoti.

93 gadus vecais Mugabe sarunu dalībniekiem esot teicis, ka vēlas nomirt Zimbabvē un viņam nav plānu dzīvot trimdā, atklājis avots Zimbabves valdībā.

"Viņš bija ļoti emocionāls, un viņš uzstāja uz to," sacīja avots.

"Viņam ļoti svarīga bija drošības garantēšana palikšanai valstī, (..) lai arī tas neliegs viņam ceļot uz ārzemēm, kad viņš to vēlēsies vai viņam to vajadzēs," norādīja avots.

Zimbabves mediji vēsta, ka piektdien prezidenta zvērestu nodos Mugabes nesen atlaistais viceprezidents Emersons Mnangagva.

Mugabe otrdien atkāpās no amata. Neilgi pirms tam parlaments sāka debates par viņa impīčmenta procedūru.

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja Mugabes lēmums 6.novembrī atcelt Mnangagvu no valsts pirmā viceprezidenta amata. 14.novembrī varu valstī pārņēma armija, kas centās panākt Mugabes atkāpšanos.

Roberts Mugabe ir bijis pie varas Zimbabvē kopš 1980.gada. No 1980. līdz 1987.gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā "Zimbabves Afrikāņu nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) ir valdošā partija kopš 1980.gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

Neskatoties uz pieaugošo spiedienu atkāpties, Mugabe nevēlējās atstāt valsts galvas amatu pirms nākamā gada vasarā gaidāmajām prezidenta velēšanām. Iepriekš viņš solījis šajās vēlēšanās kandidēt uz vēl vienu amata termiņu.