Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Prognozē, ka skaidra nauda izzudīs vienas līdz divu paaudžu laikā

© REUTERS/ SCANPIX

Skaidra nauda pasaulē varētu izzust vienas līdz divu paaudžu laikā, prognozēja "OP Corporate Bank" Latvijas filiāles vadītājs un konferneces "LMT SMART FUTURE" eksperts Elmārs Prikšāns.

"Pasaulei kopumā tas, visdrīzāk, ir vienas līdz divu paaudžu jautājums. Lai gan mums skaidra nauda liekas kā kaut kas pats par sevi saprotams, jaunajai paaudzei, kas pieradusi socializēties, izmantojot internetu, tiešsaistes norēķini, visdrīzāk, šķitīs daudz dabiskāki par darbošanos ar monētām un banknotēm," teica Prikšāns.

Vienlaikus "OP Corporate Bank" eksperti atzīmēja, ka, piemēram, Zviedrijā šobrīd 15% maksājumu tiek veikti skaidrā naudā. Līdz ar to jau nākamo 10-15 gadu laikā Skandināvijā ir iespējama pāreja uz tikai bezskaidras naudas izmantošanu.

Tāpat bankas eksperti norādīja, ka pasaulē aizvien pieaug virtuālās naudas "Bitcoin" popularitāte, un paplašinās tās izmantošanas iespējas, lai norēķinātos par precēm un pakalpojumiem. Taču būtisks izaicinājums ir straujās kriptovalūtas vērtības svārstības, kas lielākoties atkarīgas no "Bitcoin" popularitātes pieauguma un spekulatīviem ieguldījumu pārvaldīšanas. Šis naudas piedāvājums veidojas ļoti atšķirīgi no naudas piedāvājuma pasaules tradicionālajā banku sistēmā, kur ASV, Eiropas un citu centrālo banku monetārajai politikai ir būtiska nozīme.

"Tuvākajā laikā, iespējams, redzēsim, ka lielāko valstu centrālās bankas mēģinās eksperimentēt ar savu digitālo valūtu emisijām," piebilda Prikšāns.

"OP Corporate Bank" eksperti arī minēja, ka Baltijas valstis jau šobrīd ir soli priekšā daudzām Eiropas valstīm procesu digitalizācijā, kur daudzviet tie ir tikai izstrādes sākuma stadijā.

REUTERS/ SCANPIX

Pēc bankas ekspertu paustā, lielākā un ātrāka ietekme robotizācijai banku sektorā būs uz atbalsta procesiem, bet ilgtermiņā - arī uz daudziem analītiskiem procesiem, kurus šobrīd veic cilvēki. Bankas aktīvi eksperimentē ar robotiem arī klientu apkalpošanā, piemēram, izmantojot "chatbotus" zvanu centros un citus virtuālos darbiniekus.

"Automatizācija banku sektorā noteikti aizstās daļu cilvēkresursu. Tomēr stratēģiskā attīstība, specifisku risinājumu izstrāde un klientu apkalpošana būs tās jomas, kur cilvēka darbaspēks turpinās būt neaizstājams," piebilda Prikšāns.

"OP Corporate Bank" ietilpst Somijas finanšu grupā "OP Financial Group". Latvijā banka sniedz pakalpojumus korporatīvajiem klientiem. Latvijā darbojas arī "OP Financial Group" ietilpstošā līzinga kompānija "OP Finance" un apdrošinātājs "Seesam Insurance" Latvijas filiāle.