Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Irākā meitenēm grib atļaut precēties jebkurā vecumā

© AFP/ SCANPIX

Irākas parlamentā ierosināts atteikties no minimālā vecuma, no kura meitenes drīkst stāties laulībā, kas, pēc kritiķu domām, kļūs par licenci bērnu izvarošanai.

Konservatīvie šiītu deputāti 31.oktobrī ierosināja izdarīt labojumu 1959.gadā pieņemtajā likumā, kas nosaka, ka minimālais vecums, no kura meitenes var stāties laulībā, ir 18 gadi.

Likums tika pieņemts neilgi pēc Irākas monarhijas krišanas un nodeva ģimenes lietu jautājumus no reliģiskajām iestādēm valsts iestāžu un tiesu pārziņā.

Taču likuma labojums anulētu minimālo vecumu, ļaujot meitenēm stāties laulībā jebkādā vecumā, ja laulībām piekrīt šiītu un sunnītu musulmaņu kopienu reliģiskie līderi un meitenes vecāki.

Vēsturiski islāms pieļauj laulības no deviņu gadu vecuma, ja meitene sasniegusi pubertāti. Tiek uzskatīts, ka tieši šādā vecumā Aiša izgājusi par sievu pie pravieša Muhameda, norādīja neatkarīgais liberālais parlamenta loceklis Faiks aš Šeiks.

Sociālie mediji uz šo ierosinājumu reaģējuši asi.

"Tas ir [teroristu grupējuma] "Islāma valsts" cienīgs likums, kas sniedz tiesisku aizsegu bērnu izvarošanai," aģentūrai AFP norādīja kāds atvaļināts karavīrs. Savukārt kāda 40 gadus veca skolotāja sacīja, ka to var salīdzināt ar nevainīgu bērnu nogalināšanu.

Aizstāvot ierosinājumu, šiītu parlamenta frakcijas "Fadila" vadītājs Ammars Toama norādīja, ka likuma labojums nenosaka konkrētu vecumu un tikai nosaka, ka līgavai jābūt sasniegušai pubertāti, spējīgai pieņemt lēmumus un jāsaņem sava aizbildņa un tiesneša piekrišana.

Irākas konstitūcija nosaka, ka konkrētos jautājumos pilsoņiem ir jādeklarē sava reliģiskā piederība. Laulību un mantošanas kārtība šiītu un sunnītu musulmaņiem atšķiras.

Toama sacīja, ka likumprojekta mērķis ir samērot likumu ar praktizējošu musulmaņu uzskatiem.

Taču ārvalstu misijas Bagdādē un ANO bažījas par šāda ierosinājuma sekām, aicinot nepieļaut sieviešu un meiteņu diskriminācijas ierakstīšanu likumā.

"Mums ir karš, krīzes, bezdarbs, un tomēr mūsu parlaments ir nodarbināts ar likumiem, kas pārkāpj bērnu tiesības. Islāmisti vēlas atgriezt mūs atpakaļ viduslaikos," norādīja kāda trīs bērnu māte.

Parlamenta locekle Madžeda al Tamimi savukārt pauda pārliecību, ka daudzi viņas kolēģi parlamentā iebildīs pret šo ierosinājumu.