Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Sīnāja pussalā teroristi sarīko sprādzienu pie mošejas; nogalināti 235 cilvēki

© EPA/ SCANPIX

Uzbrukumā mošejai Ēģiptes Sīnāja pussalā piektdien nogalināti vismaz 235 cilvēki, bet 109 ievainoti, vēsta valsts mediji. Ēģiptē izsludinātas trīs dienu sēras.

Kā pavēstīja amatpersonas, teroristi ap mošeju Ravdā, kas atrodas 40 kilometrus uz rietumiem no Ziemeļsīnāja provinces galvaspilsētas Arīšas, bija novietojuši spridzekļus un tos detonēja brīdī, kad ļaudis nāca ārā pēc tradicionālajām piektdienas lūgšanām.

EPA/ SCANPIX

Pēc tam teroristi atklāja šaujamieroču uguni uz sprādzienos izdzīvojušajiem.

Pagaidām par uzbrukumu neviens grupējums atbildību nav uzņēmies. Par iepriekšējiem uzbrukumiem, kas pamatā bija vērsti pret drošības spēkiem un Ēģiptes koptu kristiešu minoritāti, atbildību uzņēmušies kaujinieki, kas ir saistīti ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Ekstrēmisti iepriekš uzbrukuši mošejām Ziemeļsīnāja Šeihzavīdas pilsētā.

Avots drošības struktūrās netālu no Ravdas atzina, ka mošeja bijis viegls mērķis, jo tā atrodas ārpus Ziemeļsīnāja lielajām pilsētām.

Uzbrukums vērsts pret šo mošeju, jo tajā pulcējas islāma sūfisma novirziena sekotāji, piebilda avots. Islāma ekstrēmisti sūfijus uzskata par bezdievjiem.

Ēģiptes drošības spēki gadiem ilgi Sīnāja pussalā cīnās pret islāmistu nemierniekiem, kas aktivizējās pēc tam, kad armija 2013.gadā gāza pirmo demokrātiskās vēlēšanās ievēlēto valsts prezidentu Mohamedu Mursi.

Pēdējos mēnešos uzbrukumi pastiprinājušies arī citviet Ēģiptes teritorijā.

Islāmistu uzbrukumos, kas notikuši arī Kairā un Nīlas deltā, ir nogalināti simtiem Ēģiptes karavīru un policistu.

Ēģiptē kopš aprīļa spēkā ir ārkārtas stāvoklis, kas izsludināts, reaģējot uz sprādzieniem kristiešu koptu baznīcās.