Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Zimbabvē oficiāli ir jauns prezidents

© REUTERS/ SCANPIX

Zimbabves līdzšinējais viceprezidents Emersons Mnangagva piektdien nodeva prezidenta amata zvērestu, stājoties ilglaicīgā Zimbabves līdera Roberta Mugabes vietā.

Inaugurācijas runā jaunais prezidents izklāstīja vērienīgu pārmaiņu programmu, solot atcelt vairākas politikas nostādnes, ar kurām bija raksturīga Mugabes valdīšana.

Mnangagva solīja valdības kompensācijas baltajiem fermeriem, kuru zemes konfiscējis Mugabe. Tāpat viņš solīja aizsargāt starptautiskās investīcijas, kā arī atjaunot attiecības ar ārvalstu valdībām.

2018.gada vēlēšanas notiks kā plānots, viņš uzsvēra.

"Mums visiem ir jāstrādā kopā - jums, man, mums visiem, kas veido šo valsti," ceremonijā pārpildītajā nacionālajā stadionā, kurā ir 60 000 vietu, sacīja Mnangagva.

REUTERS/ SCANPIX

Opozīcijas līderis Morgans Cvangirai, kurš vada Demokrātisko pārmaiņu kustību, ierodoties stadionā, izpelnījās vētrainus aplausus.

Ceremonijā piedalījās Zambijas un Botsvānas prezidenti Edgars Lungu un Ians Hama, kā arī Zambijas neatkarības kustības līderis Kenets Kaunds. Lielbritānija, kuras kolonija savulaik bija Zimbabve, paziņojusi, ka uz ceremoniju nosūtījusi vienu no parlamentārajiem sekretāriem.

93 gadus vecais Mugabe, kurš vadījis valsti 37 gadus, otrdien atkāpās no amata. Neilgi pirms tam parlaments sāka debates par viņa impīčmenta procedūru.

75 gadus vecais Mnangagva agrāk ieņēmis tieslietu un aizsardzības ministra amatus, gadiem ilgi gādājot par kārtību, kā rezultātā viņš izpelnījās iesauku "Krokodils". Daudzi opozīcijas atbalstītāji uzskata, ka viņš spēlēja nozīmīgu lomu armijas pastrādātajās slepkavībās pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, Mugabem vēršoties pret politisko opozīciju.

Līdz šim politiskā haosa laikā Mnangagva ir izmantojis iekļaujošu valodu, pāris stundas pirms Mugabes atkāpšanās no amata aicinot visus zimbabviešus strādāt valsts labā.

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja Mugabes lēmums 6.novembrī atcelt Mnangagvu no valsts pirmā viceprezidenta amata. 14.novembrī varu valstī pārņēma armija, kas centās panākt, lai Mugabe atkāpjas.

Roberts Mugabe ir bijis pie varas Zimbabvē kopš 1980.gada. No 1980. līdz 1987.gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā "Zimbabves Afrikāņu nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) ir valdošā partija kopš 1980.gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

Neskatoties uz pieaugošo spiedienu atkāpties, Mugabe nevēlējās atstāt valsts galvas amatu pirms nākamā gada vasarā gaidāmajām prezidenta velēšanām, kurās plānoja kandidēt uz vēl vienu termiņu.