Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ārlietu ministrija izsaka visdziļāko līdzjūtību Ēģiptei

© AFP/ SCANPIX

Ārlietu ministrija (ĀM) izsaka visdziļāko līdzjūtību Ēģiptei saistībā ar terora aktiem Sīnāja pussalā, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

"ĀM izsaka visdziļāko līdzjūtību Ēģiptei saistībā ar terora aktiem Sīnāja pussalā. Šajos traģiskajos notikumos sērojam kopā ar nogalināto ģimenēm, tuviniekiem un cietušajiem," pausts ĀM publiskajā paziņojumā.

Ministrijā arī uzsver, ka Latvija nosoda terorismu visās tā izpausmēs. "Šādi nežēlīgi uzbrukumi, kas vērsti pret civiliedzīvotājiem, liecina par nepieciešamību starptautiskajai sabiedrībai stiprināt cīņu pret terorismu un vardarbīgo ekstrēmismu," teikts ĀM paziņojumā.

Jau ziņots, ka uzbrukumā mošejai Ēģiptes Sīnāja pussalā piektdien nogalināti vismaz 235 cilvēki, bet 109 ievainoti. Ēģiptē izsludinātas trīs dienu sēras.

Kā pavēstīja amatpersonas, teroristi ap mošeju Ravdā, kas atrodas 40 kilometrus uz rietumiem no Ziemeļsīnāja provinces galvaspilsētas Arīšas, bija novietojuši spridzekļus un tos detonēja brīdī, kad ļaudis nāca ārā pēc tradicionālajām piektdienas lūgšanām. Pēc tam teroristi atklāja šaujamieroču uguni uz sprādzienos izdzīvojušajiem.

AFP/ SCANPIX

Pagaidām par uzbrukumu neviens grupējums atbildību nav uzņēmies. Par iepriekšējiem uzbrukumiem, kas pamatā bija vērsti pret drošības spēkiem un Ēģiptes koptu kristiešu minoritāti, atbildību uzņēmušies kaujinieki, kas ir saistīti ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Avots drošības struktūrās netālu no Ravdas atzina, ka mošeja bijis viegls mērķis, jo tā atrodas ārpus Ziemeļsīnāja lielajām pilsētām. Uzbrukums vērsts pret šo mošeju, jo tajā pulcējas islāma sūfisma novirziena sekotāji, piebilda avots. Islāma ekstrēmisti sūfijus uzskata par bezdievjiem.

Tāpat vēstīts, ka Ēģiptes drošības spēki gadiem ilgi Sīnāja pussalā cīnās pret islāmistu nemierniekiem, kas aktivizējās pēc tam, kad armija 2013.gadā gāza pirmo demokrātiskās vēlēšanās ievēlēto valsts prezidentu Mohamedu Mursi, taču pēdējos mēnešos uzbrukumi pastiprinājušies arī citviet Ēģiptes teritorijā.