Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Turcija apmierināta ar ASV lēmumu vairs nebruņot kurdus

© Scanpix

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims paudis gandarījumu par Vašingtonas lēmumu apturēt bruņojuma piegādes lielākajam Sīrijas kurdu kaujinieku grupējumam.

"Mēs ceram, ka šī partnerība beigsies iespējami drīz," svētdien Ankarā sacīja Jildirims, piebilstot - Turcija vēlas, lai ASV atgriežas "pie saviem patiesajiem partneriem un sabiedrotajiem".

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu pēc piektdien notikušās ASV un Turcijas prezidentu Donalda Trampa un Redžepa Tajiapa Erdoana sarunām sacīja, ka ASV solījušas izbeigt bruņojuma piegādes.

Pēdējie notikumi abu NATO sabiedroto starpā radījuši spriedzi, kāda nebija pieredzēta desmitgadēm ilgi.

Vašingtonas un Ankaras viedokļi krasi atšķiras attiecībā uz politiku Sīrijā, kur Vašingtona atbalsta kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPG) kaujiniekus to cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts". Ankara YPG uzskata par teroristiem.

Piektdien Baltais nams nepauda iebildumus par to, kā Turcija raksturojusi Trampa un Erdoana sarunas.

Tramps informējis Erdoanu par to, ka ir "gaidāmas zināmas korekcijas attiecībā uz militārā atbalsta nodrošināšanu mūsu partneriem Sīrijā, jo kauja par Raku ir noslēgusies un mēs virzāmies uz stabilizācijas fāzi, lai garantētu, ka "Islāma valsts" neatgriežas", skaidroja Baltais nams.

Tramps "no jauna apstiprinājis ASV un Turcijas stratēģisko partnerību, konkrēti attiecībā uz terorisma apkarošanu visās tā formās un reģionālās stabilitātes stiprināšanu", teikts piektdienas paziņojumā.

ASV atbalstīja un apbruņoja Sīrijas kurdu un arābu aliansi, kas bija efektīvākais spēks pret džihādistiem Sīrijā. Oktobrī kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD) "Islāma valstij" atkaroja tā pašu pasludinātā kalifāta "de facto" galvaspilsētu Raku.