Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropā ievērojami pieaugs musulmaņu īpatsvars

© AFP / Scanpix

Musulmaņi tuvākajās desmitgadēs varētu pārsniegt 11% no Eiropas iedzīvotāju skaita, ja tiktu saglabāti līdzšinējie legālās imigrācijas līmeņi, un to īpatsvars jūtami pieaugtu pat imigrācijas apturēšanas gadījumā, secināts ceturtdien publiskotā ASV pētījumu centra "Pew Research Center" pētījumā.

Pētījumā ar nosaukumu "Eiropas pieaugošais musulmaņu skaits" piedāvātas trīs prognozes, kas balstītas atšķirīgos imigrācijas scenārijos - imigrācijas apturēšana, vidēja imigrācija un augsta imigrācija.

Pat gadījumā, ja visa migrācija uz Eiropu tiktu apturēta, musulmaņu īpatsvars Eiropā, kas tiek definēta kā Eiropas Savienības (ES) 28 dalībvalstīs, kā arī Šveice un Norvēģija, pieaugtu no 4,9% 2016.gadā līdz 7,4% 2050.gadā.

"Pew Research Center", kas savas prognozes balstīja valdības oficiālajā informācijā un citos pētījumos, skaidroja, ka musulmaņu īpatsvara pieaugumu šajā scenārijā nosaka augstāki dzimstības rādītāji musulmaņiem, kuri turklāt ir vidēji par 13 gadiem jaunāki par pārējiem Eiropas iedzīvotājiem.

Vidējas imigrācijas scenārijā, kas paredz imigrācijas līmeņus, kādi tie bija pirms 2015. un 2016.gadā piedzīvotās migrācijas krīzes, musulmaņu īpatsvars 2050.gadā prognozēts 11,2% no Eiropas iedzīvotāju skaita.

Trešajā scenārijā prognozēti migrācijas krīzes laikā pieredzētie imigrācijas apjomi. Šādā gadījumā musulmaņi 2050.gadā būtu 14% no Eiropas iedzīvotāju skaita, kas gan ir ievērojami mazāk par kristiešiem un reliģijām nepiederošiem cilvēkiem.

Eiropā 2015.gadā ieradās vairāk nekā miljons bēgļu un imigrantu, liecina ANO bēgļu aģentūras dati. Vairums ieradās no lielākoties musulmaņu apdzīvotām valstīm.

Pētījuma autori norādīja, ka bēgļu plūsmas jau ir sākušas kristies, līdz ar to trešais scenārijs ir maz ticams.

Pētījuma prognozes arī parāda, ka Eiropu imigrācija ietekmē nevienmērīgi.

Ja imigrācija tiktu apturēta pilnībā, Francijā, kurā 2016.gadā dzīvoja 5,7 miljoni musulmaņu jeb 8,8% no valsts iedzīvotāju kopskaita, arī 2050.gadā būtu Eiropā lielākā musulmaņu kopiena.

Vidējas imigrācijas gadījumā Lielbritānija, kas ir galvenais bēgļu kategorijā neietilpstošo musulmaņu galamērķis, apsteigtu Franciju. Savukārt augstas imigrācijas gadījumā pirmajā vietā izvirzītos Vācijā, kurā aizvadīto divu gadu laikā ieradās vairāk nekā pusotrs miljons bēgļu.

Pētījumā arī uzsvērta imigrācijas loma iedzīvotāju skaita krituma apturēšanā.

Imigrācijas apturēšanas gadījumā Eiropas iedzīvotāju skaits saruktu no 521 miljona 2016.gadā līdz 482 miljoniem 2050.gadā.

Vidējas imigrācijas gadījumā Eiropas iedzīvotāju skaits 2050.gadā būtu 517 miljoni, bet augstas imigrācijas gadījumā - 539 miljoni.