Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Publisko dokumentus par Turcijas prezidentam pietuvinātu cilvēku ofšora darījumiem

© REUTERS/ SCANPIX

Turcijas lielākā opozīcija partija piektdien publiskojusi dokumentus, tostarp bankas kvītis, kas liecina par ofšora darījumiem, kuros iesaistīti cilvēki no prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana tuvākajām aprindām.

Erdoans un viņa radinieki savukārt iesūdzējuši tiesā opozīcijā esošās Republikāniskās Tautas partijas (CHP) līderi Kemalu Kiličdarolu par šiem apgalvojumiem, vēsta aģentūra "Anadolu". Viņi vēlas piedzīt no Kiličdarolu 1,5 miljonus liru (aptuveni 320 000 eiro) lielu kompensāciju.

Erdoans, kurš vada valsti jau 15 gadus, stingri noraidījis apgalvojumus par pārskaitījumiem uz ofšora kontiem, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Prezidents solījis atkāpties, ja šie apgalvojumi tiks pierādīti.

CHP preses pārstāvis Bulents Tezkans parādīja dokumentus preses konferencē, paziņojot, ka tajos viss rakstīts. Viņš solīja nodot prokuratūrai bankas dokumentus, kas apliecina, ka notikuši pārskaitījumi uz Menas salu.

AFP/ SCANPIX

Prokuratūra ceturtdien paziņoja, ka izmeklē CHP apgalvojumus. Tomēr valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) nobloķēja parlamentāro izmeklēšanu.

CHP apgalvo, ka dokumentos minēti Erdoana radinieku un tuvāko cilvēku vārdi.

CHP ir otra lielākā partija Turcijā, taču popularitātes ziņā tā ievērojami atpaliek no AKP.