Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainā ticis aizturēts Saakašvili

© Scanpix

Ukrainā ir aizturēts bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, piektdienas vakarā paziņoja Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko.

Lucenko par Saakašvili aizturēšanu paziņoja savā "Facebook" lapā.

Jau vēstīts, ka Ukrainas policija otrdienas rītā Kijevā bija aizturējusi Saakašvili, kurš Ukrainā sācis protestu kampaņu pret korupciju. Kad policija mēģināja aizvest Saakašvili, vairāki simti protestētāju nobloķēja ceļu un atbrīvoja viņu no drošības dienesta mikroautobusa.

Trešdienas rītā Ukrainas policijas un Saakašvili atbalstītāju sadursmē telšu pilsētiņā pie Ukrainas Augstākās radas cieta 13 cilvēki, tostarp 11 kārtības sargi. Ukrainas Drošības dienests (UDD) un policija trešdienas rītā centās sameklēt un aizturēt Saakašvili, kurš izsludināts meklēšanā.

Kā paziņojis UDD, Saakašvili otrdien tika aizturēts krimināllietas ietvaros par palīdzību noziedzīgas organizācijas dalībniekiem un viņu noziedzīgās darbības slēpšanu.

Lucenko ir paziņojis, ka Saakašvili akcijas finansējis eksprezidenta Viktora Janukoviča "ģimenes baņķieris" Sergejs Kurčenko, kurš Saakašvili dibinātajai Jauno spēku kustībai nodevis pusmiljonu dolāru.

Saakašvili, kurš pašlaik ir persona bez pilsonības, Gruzijas pilsonību zaudēja 2015.gadā, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko viņam piešķīra Ukrainas pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru.

Taču šogad jūlijā Ukrainas pilsonība viņam tika atņemta ar pamatojumu, ka imigrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu Gruzijā ierosinātos kriminālprocesus.

Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili apgalvo, ka Ukrainas pilsonība viņam atņemta nepamatoti. Viņš paziņojis, ka likums esot viņa pusē gan Gruzijā, gan Ukrainā un ka vēlas Ukrainas tiesās aizstāvēt sevi pret izdošanu Gruzijai.

Viņš atgriezās Ukrainā septembrī, ar savu atbalstītāju palīdzību izlaužoties cauri slēgtam robežpunktam no Polijas puses.