Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Tūkstošiem demonstrantu Kijevā pieprasa Porošenko demisiju un atbrīvot Saakašvili

© Scanpix

Tūkstošiem demonstrantu svētdien Kijevas centrā pieprasīja aizturētā Gruzijas eksprezidenta, Ukrainas Odesas apgabala eksgubernatora Mihaila Saakašvili atbrīvošanu, kā arī Ukrainas prezidenta Petro Porošenko demisiju.

"Varasiestādes ir pārkāpušas "sarkano līniju". Oponentus cietumā neliek," sacīja Saakašvili dzīvesbiedre Sandra Rūlofsa, demonstrantiem skandējot saukļus pret valdību un pret korupciju.

Saakašvili sestdien aicināja savus atbalstītājus iziet ielās, pieprasot Porošenko impīčmentu, un paziņoja, ka piesaka badastreiku.

Saakašvili tika aizturēts piektdienas vakarā.

Scanpix

Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko paziņojis, ka Saakašvili protesta akcijas finansējis eksprezidenta Viktora Janukoviča "ģimenes baņķieris" Sergejs Kurčenko, kurš Saakašvili dibinātajai Jauno spēku kustībai nodevis pusmiljonu dolāru.

Saakašvili, kurš pašlaik ir persona bez pilsonības, Gruzijas pilsonību zaudēja 2015.gadā, kad Ukrainas prezidents Porošenko viņam piešķīra Ukrainas pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru.

Taču šogad jūlijā Ukrainas pilsonība viņam tika atņemta ar pamatojumu, ka imigrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu Gruzijā ierosinātos kriminālprocesus.

Scanpix

Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili apgalvo, ka Ukrainas pilsonība viņam atņemta nepamatoti. Viņš paziņojis, ka likums esot viņa pusē gan Gruzijā, gan Ukrainā un ka vēlas Ukrainas tiesās aizstāvēt sevi pret izdošanu Gruzijai.

Viņš atgriezās Ukrainā septembrī, ar savu atbalstītāju palīdzību izlaužoties cauri slēgtam robežpunktam no Polijas puses.