Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijas premjers par jaunu likumu: Seksam būtu jābūt brīvprātīgam

© AFP/ SCANPIX

Cerot atvieglot cīņu pret izvarotājiem un seksuālo uzmākšanos, Zviedrijas politiķi vienojušies atbalstīt likumprojektu, kas noteikts, ka visiem seksuālajiem kontaktiem nepieciešama visu iesaistīto pušu piekrišana.

Saskaņā ar likumprojektu, ja persona nebūs mutiski piekritusi vai ar savu rīcību skaidri parādījusi, ka vēlas iesaistīties seksuālās aktivitātēs, tad personas piespiešana uz šādām aktivitātēm tiks uzskatīta par pretlikumīgu.

Politiķi cer, ka tā būs nepārprotama vēsts sabiedrībai, ka jebkurš seksuāls kontakts bez iesaistīto pušu piekrišanas ir pretlikumīgs un par to pienākas sods.

Pašreizējos likumos termins "izvarošana" ietver lielu daudzumu seksuālu noziegumu, kas var un var nebūt notikuši draudu vai vardarbības ietekmē. Jaunais likumprojekts, ko plānots pieņemt nākamgad, paredz, ka izvarotājus varēs notiesāt arī gadījumos, ja nav konstatēta vardarbība vai vardarbības draudi, bet otra puse nav devusi savu piekrišanu.

"Tam būtu jābūt acīmredzamam. Seksam būtu jābūt brīvprātīgam. Ja tas nav brīvprātīgs, tad tas ir pretlikumīgs. Ja neesi drošs, tad atturies!" preses konferencē paziņoja Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns.

Sabiedrībā aktualizējoties jautājumam par seksuālo uzmākšanos, Zviedrijas valdība sākusi strādāt pie tā, lai padarītu likumus efektīvākus cīņā pret seksuāliem uzbrukumiem un izvarošanām. Jaunais likumprojekts ir viena no vairākām iniciatīvām, kuru mērķis ir likt "upuru intereses pirmajā vietā," norādīja Levēns.

Likumprojekta kritiķi bažījas, kas tas nepalīdzēs notiesāt likumpārkāpējus, bet valdība un Levēns norādījuši, ka likumprojekta mērķis ir arī mainīt sociālās normas.

"Mēs vēlamies mainīt sabiedrības attieksmi un vērtības," sacīja premjers.

Valdība plāno arī vairākus citus pasākumus, tostarp uzlabot upuru atbalsta dienestus, likumus pret seksuālu izmantošanu un cilvēku kontrabandu, aizliegt seksuālu pakalpojumu pirkšanu ārvalstīs un palielināt cietumsodus likumpārkāpējiem.

Lai izskaustu vīriešu vardarbību pret sievietēm, izstrādāts plāns desmit gadiem.

Izmaiņas likumos nozīmēs arī lielāku slodzi policijai, tādēļ valdība piešķīrusi tai papildu finansējumu.