Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Polijas prezidents apsūdz ES ''melošanā''

© Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdien apsūdzēja Eiropas Savienību (ES) "melošanā" par viņa valsts tiesu reformām dažas stundas pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) sāka bezprecedenta tiesisko procedūru pret Poliju tās tiesu reformas dēļ.

EK trešdien iedarbināja ES līguma septīto pantu, reaģējot uz Polijas realizētajām tiesu sistēmas reformām, kuras, kā apgalvo Brisele un Polijas opozīcija, grauj tiesu varas neatkarību un varas nošķiršanas principus. ES līguma septītais pants nekad iepriekš nav izmantots un var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē.

"Ļoti daudzi Eiropas institūciju pārstāvji stāsta melus par Poliju. Viņi melo. Viņi melo, sakot, ka Polijā ir pārmaiņas, kas ved uz likuma varas pārkāpumiem, jo mēs uzlabojam demokrātijas standartus," Duda paziņoja Polijas komerctelevīzijas kanālā "Polsat".

Scanpix

Runājot par ES līguma septītā panta iedarbināšanu, Duda sacīja: "Es to nesaprotu. Es uzskatu, ka tas ir tīri politisks lēmums."

"Diemžēl, es uzskatu, ka Eiropas Savienības darbībās ir daudz liekulības. Man ir skumji to sacīt, bet es tā domāju."

"Ir daudz liekulības tajā, ko mēs dzirdam no otras puses - meli, dezinformācija. Viņi nestāsta patiesību," piebilda Duda.

Dažas stundas pēc EK tiesiskās procedūras sākšanas pret Poliju Duda parakstīja divus pretrunīgi vērtētos tiesu sistēmas reformu likumus par Augstākās tiesas un par Nacionālās tiesnešu padomes reformēšanu.

Dudas darbības pamudināja Polijas opozīcijas politiķus apsūdzēt viņu un valdošās labējās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) valdību par "došanos karā pret ES".

"Duda" telekanālā "Polsat" paziņoja, ka tiesu refomas ir konstitucionālas un ir starp PiS valdības vēlēšanu kampaņas solījumiem likvidēt pēdējās komunistu režīma paliekas.

Scanpix

Polijas prezidents arī pauda uzskatu, ka saspīlējums starp Varšavu un Briseli sakņojas "ideoloģiskās domstarpībās" par "principiem un vērtībām".