Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pudždemons gatavs tikties ar Spānijas premjeru

© AP/ Scanpix

Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons piektdien piedāvājis ārpus Spānijas tikties ar Spānijas premjerministru Marjano Rahoju, lai runātu par Katalonijas politisko krīzi.

Pudždemons to paziņoja reportieriem Briselē, kur viņš ieradās pēc Katalonijas neatkarības referenduma. Spānijā viņam izvirzītas apsūdzības dumpī, kūdīšanā un līdzekļu izšķērdēšanā.

"Esmu gatavs tikties ar Rahoja kungu Briselē vai jebkurā citā vietā Eiropas Savienībā, kamēr vien tas acīmredzamu iemeslu dēļ nav Spānijas valstī," viņš pavēstīja.

AFP/ SCANPIX

Jau vēstīts, ka Katalonijā ceturtdien notikušajās reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās katalāņu separātisti ir ieguvuši absolūtu vairākumu, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo parlamenta sasaukumu zaudējuši divus mandātus, izcīnot tikai 70 no 135 deputātu vietām.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.