Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Latvietis tiesā uzvarējis Lielbritāniju, kas vēlējās viņu izraidīt par dzīvošanu uz ielas

© Scanpix

Latviešu bezpajumtnieks, kuram par nakšņošanu uz ielas draudēja izraidīšana atpakaļ uz Latviju, tiesā uzvarējis Lielbritānijas Iekšlietu ministriju, piektdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Vīrietim draudēja izraidīšana, jo Lielbritānijas varas iestādes bezpajumtnieka statusu uzskata par pārkāpumu. Neesot arī latvieša viņa skaidrojumi, ka viņam Londonā ir algots darbs un kā bezpajumtnieks viņš būšot tikai neilgi.

Kā vēstīja raidījums, izmantojot pūļa finansēšanā gūtos līdzekļus, 7000 britu mārciņu, lai segtu juridiskos izdevumus, Londonas bezpajumtnieku organizācija uzņēmās pārstāvēt latvieša intereses un iesūdzēja tiesā Lielbritānijas Iekšlietu ministriju. Īsi pirms Ziemassvētkiem britu Augstākās tiesa paziņoja latvietim labvēlīgu spriedumu.

Balstoties uz šo piemēru, tagad britu varas iestādēm būs liegts izraidīt no valsts Eiropas Savienības (ES) pilsoņus, kuri kļuvuši par bezpajumtniekiem vai ir bez pastāvīgas dzīvesvietas Lielbritānijā, ziņoja raidījums.

"Tas ir lielisks iznākums tiem ES pilsoņiem, kuri šeit strādā, bet zemās algas dēļ, augsto īres cenu vai citu iemeslu dēļ kļuvuši par bezpajumtniekiem. Ja viņi ir uz ielas, bet ir darbs, Imigrācijas dienests nedrīkstēs viņus izraidīt ārā un arī ievietot aizturēšanas centros. Britu Iekšlietu ministrija, reaģējot uz tiesas lēmumu, tagad jau ir atcēlusi iepriekšējo kārtību. Turpmāk Imigrācijas dienests vairs neizraidīs ārā tikai tāpēc, ka persona ir bezpajumtnieks," raidījumam teica Lambetas juridiskā centra "Public Interest Law Unit" direktors Maikls Tarnokijs.

Viņš arī pieļāva, ka daudziem ES pilsoņiem tagad būtu pat iespēja pieprasīt naudas kompensācijas no Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas. "Cilvēkiem, kuri tikuši ievietoti imigrantu aizturēšanas centros, pastāv iespēja pieprasīt kompensācijas. Šīs aizturēšanas ir bijušas pretlikumīgas. Ir tiešām tādi, kurus kā bezpajumtniekus aizturēja. Savukārt tiem, kurus piespiedu kārtā pretēji savai gribai izraidīja ārā, tagad ir visas tiesības atgriezties Lielbritānijā un atkal meklēt darbu," norādīja Tarnokijs.

Arī Latvijas vēstniecība Lielbritānijā izplatījusi paziņojumu tautiešiem, ka britu varas iestādēm vairs nav tiesību izraidīt ārā strādājošus bezpajumtniekus un problēmu gadījumā var vārsties vēstniecības Konsulārajā daļā.