Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ES apsūdz Krieviju ''viltus ziņu'' kampaņā un sola to atvairīt

© AP / Scanpix

Eiropas Savienība (ES) trešdien apsūdzējusi Krieviju organizētā dezinformācijas kampaņā, kas izvērsta nolūkā bloku destabilizēt.

"Šķiet, pastāv maz šaubu, ka prokremliskā dezinformācijas kampaņa ir organizēta stratēģija, izplatot tos pašus dezinformējošos stāstus tik daudzās valodās, cik iespējams, pa tik daudziem kanāliem, cik iespējams, tik bieži, cik iespējams," uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, norādīja ES drošības komisārs Džūljens Kings.

Viņš piebilda, ka šāds secinājums izdarīts, pamatojoties uz ES izveidotās stratēģiskās komunikācijas grupas "East StratCom Task Force" divus gadus ilgā darba rezultātiem, kas devuši 3500 piemērus prokrieviskai dezinformācijai, kuras saturs ir pretrunā ar publiski pieejamiem faktiem un atkārtoti ticis izplatīts dažādās valodās.

Starp nesen izplatītajām "viltus ziņām", piemēram, bijuši apgalvojumi, ka Francijā aizliegti Ziemsvētku simboli, ka Dānijā nevēlami ģimenes mājdzīvnieki tiekot izbaroti plēsējiem zooloģiskajos dārzos un ka Zviedrijā ierosināts likumprojekts, kas paredz pirms seksa noslēgt rakstisku vienošanos, ka tas ir labprātīgs.

Kings atzina, ka Maskava nemaz īsti neslēpj šīs dezinformācijas kampaņas mērķus.

"Krievijas oficiālajā militārajā doktrīnā, kā arī augstāko krievu ģenerāļu paziņojumos nepatiesu datu izmantošana un destabilizējoša propaganda aprakstīta kā leģitīmi instrumenti, bet informācija - kā vēl viena bruņoto spēku [ieroču] šķira," norādīja komisārs.

"Ja mēs paraugāmies aptaujās, kas mēra, cik daudz ļaužu pieņem acīmredzamu dezinformāciju, ko sniedz prokremliskie mediju, tad mums diemžēl jāsecina, ka Krievijas dezinformācija var būt ārkārtīgi veiksmīga," atzina Kings. "Tāpēc mums jādubulto mūsu pūliņi šīs propagandas atvairīšanai."

EP sēdē, kura bija veltīta Krievijas propagandas ietekmes apspriešanai uz ES dalībvalstīm, uzstājās arī deputāts un bijušais Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, aicinot Eiropu nebūt tik naivai saskarsmē ar Krievijas propagandu.

"Visefektīvākais veids kā stāties pretī propagandai un viltus ziņām ir pašiem būt adekvātiem," sacīja Paets.

"Ko es domāju, runājot par Eiropas naivumu? Piemēram, vairumā Eiropas viesnīcu numuru citu televīzijas kanālu vidū tiek rādīts arī propagandas televīzijas kanāls "Russia Today" (..), un šeit pat Eiropas Parlamenta ēkā pirms pāris mēnešiem pēc kāda sūtņa iniciatīvas tika svinīgi atklāta Krievijas valsts izstāde par tās skatījumu uz notikumiem Sīrijā. Vai kāds var iedomāties līdzīgas ES veidotas izstādes atklāšanu Krievijas Valsts domes ēkā?" jautāja Paets.

"Arī Eiropas žurnālistiem ir jābūt profesionāļiem. Viņiem jāatgriežas pie klasiskās žurnālistikas pamatnoteikumiem. Visi fakti ir jāpārbauda, jābūt kritiskiem pret avotiem un jāņem vērā, ka ne visas Krievijas mediju publikācijas ir uzticības cienīgi avoti," sacīja Paets, piebilstot, ka jāmāk nošķirt propagandas publikācijas no īstas žurnālistikas.

"Tas patiesībā nav tik grūti. Tādejādi Eiropa pati var darīt visvairāk, lai pasargātu savu sabiedrību pret propagandas uzbrukumiem, balstot savu rīcību uz veselo saprātu, briesmu apzināšanos un naivuma samazināšanu," norādīja bijušais Igaunijas ārlietu ministrs.

Viņš atzina, ka saspringtas attiecības starp valstīm diemžēl noved pie viltus ziņām, kuru mērķis ir vājināt ES un sašķelt bloka vienotību.