Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas ārlietu ministrs aicina Trampu pretoties ''rusofobiskām intrigām''

© AFP/ SCANPIX

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien mudināja ASV prezidentu Donaldu Trampu pretoties "rusofobiskām" intrigām, kas pret viņu tiek vērstas Savienotajās Valstīs, lai uzlabotu attiecības starp Vašingtonu un Maskavu.

Lavrovs gan nepiedāvāja konkrētu rīcības kursu Trampam, pret kura vēlēšanu kampaņu tiek veikta izmeklēšana par iespējamu slepenu saziņu ar Krievijas centieniem iejaukties ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā.

Lavrovs sacīja, ka jebkāda ASV un Krievijas attiecību uzlabošanās ir daļēji atkarīga no "Trampa gatavības un spējas pretoties pašmāju intrigām, kas pirmām kārtām ir vērstas pret viņu".

Krievijas ārlietu ministrs sūrojās, ka "šādās intrigās tiek izspēlēta rusofobiskā kārts".

Lavrovs savā preses konferencē ANO arī piebilda, ka ir pārliecināts par to, ka amerikāņi galu galā nogurs no paziņojumiem pret Krieviju un sapratīs, ka viņu interesēs ir uzlabot ASV un Krievijas attiecības.

Maskava ir kategoriski noliegusi, ka tā būtu iejaukusies ASV prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja Tramps. Lavrova ierosinājums Trampam pretoties apsūdzībām par nepiemērotām attiecībām ar Krieviju tomēr bija pārsteidzošs.

Jau ziņots, ka ASV īpašais prokurors Roberts Millers veic izmeklēšanu par Trampa kampaņas iespējamo slepeno saziņu ar Krieviju. Pirms ASV prezidenta Baraka Obamas aiziešanas no Baltā nama ASV izlūkdienesti publiskā ziņojumā konstatēja, ka Kremlis vadījis centienus ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas par labu Trampam un par sliktu viņa sāncensei Hilarijai Klintonei.

"Mēs redzam, ka visās problēmās tiek vainota Krievija, un šī iekšpolitiskā dzīve izmanto rusofobisko kārti sliktiem mērķiem," teica Lavrovs. "Tomēr esmu pārliecināts, ka šādas prakses izmantotāju laiks paies" un ASV atbalstīs lielāku sadarbību ar Krieviju, sacīja Krievijas ārlietu ministrs.

Lavrovs vairākas reizes pateica, ka Krievija ir atvērta sarunām ar Trampa administrāciju, tai skaitā par jauno Pentagona stratēģiju. ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss, piektdien iepazīstinot ar šo stratēģiju, atzina, ASV armijai jāatgūst stratēģiskais pārākums pār Krieviju un Ķīnu, kā arī par prioritāti jāizvirza gatavība karam.

Lavrovs sūrojās par šādu "konfrontācijas" pieeju.

Atbildot uz jautājumu, vai ASV Trampa laikā zaudē globāla līdera lomu, Lavrovs sacīja, ka "šodienas pasaulē līdera loma var būt tikai kolektīva lieta".

"Mums visiem ir jāpalīdz. Un tik spēcīga valsts kā ASV tiešām var paveikt daudz svētīgu lietu terorisma likvidēšanā. Mēs esam ieinteresēti mūsu darbību koordinēšanā," teica Lavrovs.