Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Rekords? Vācijā koalīcijas sarunas ilgst visu dienu un nakti

© EPA/Scanpix

Vācijas kancleres Angelas Merkeles konservatīvais bloks (CDU/CSU) un centriski kreisie sociāldemokrāti (SPD) turpinājuši sarunas visu aizvadīto nakti, cenšoties panākt vienošanos par valdības izveidi.

Sarunas sākās otrdien plkst.10 (plkst.11 pēc Latvijas laika) un ilga visu dienu un nakti.

Sarunās iesaistītas personas ziņo, ka CDU/CSU ir atsākuši runāt par jautājumiem, par kuriem jau bija panākta vienošanās, un nekas neliecina, ka sarunas varētu tūlīt beigties.

Turklāt koalīcijas līguma saskaņošana, ja tāda tiks panākta, vēl nepieliks punktu ieilgušajam jaunās valdības veidošanas procesam pēc pagājušā gada septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, jo jebkura vienošanās vēl jāapstiprina SPD ierindas biedriem partijas iekšējā referendumā.

Ja sociāldemokrāti noraidīs atgriešanos "lielajā koalīcijā", Merkelei atliks vienīgi iespēja uzņemties mazākuma valdības vadību vai arī izsludināt jaunas vēlēšanas.

Tikmēr sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka atbalsts SPD kopš vēlēšanām nokrities līdz 17%, bet atbalsts konservatīvajiem noslīdējis līdz 30,5%. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja tagad tiktu sarīkotas jaunas vēlēšanas, "lielo koalīciju" vairs nebūtu iespējams izveidot.