Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Putina dēļ nākas atkāpties Nīderlandes ārlietu ministram

© EPA / Scanpix

Nīderlandes ārlietu ministrs Halbe Zeilstra otrdien atkāpies no amata, atzīstoties, ka pretēji iepriekš paša apgalvotajam savulaik Krievijā nav piedalījies sanāksmē, kurā Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot izklāstījis savu redzējumu par Lielkrieviju.

Par demisiju ministrs paziņoja otrdien Hāgā parlamentā.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite Zeilstra sākotnējos izteikumus par sanāksmi nodēvēja par "lielu kļūdu".

Kā skaidroja ministrs, viņš savulaik apgalvojis, ka pats bijis klāt sanāksmē, lai aizsargātu avota identitāti.

Zeilstra iepriekš tika teicis, ka viņš 2006.gadā Putina villā uzņēmēju sanāksmē dzirdējis, kā Krievijas līderis izklāsta savas ekspansijas ambīcijas. Tolaik Zeilstra strādāja uzņēmumā "Shell".

Intervijā izdevumā "Volkskrant" nedēļas nogalē ministrs atzina, ka pats nav bijis šajā sanāksmē, bet "aizņēmies" šo stāstu no kāda cilvēka, kura identitāti viņš gribējis aizsargāt.

"Es pieņēmu lēmumu, ka tas ir svarīgs ģeopolitisks stāsts ar nopietnām sekām," sacīja ministrs. "Es ieliku sevi šajā stāstā, lai garantētu, ka ziņa nav par cilvēku, kurš tur patiesībā bija. Jo tam varēja būt sekas viņam un viņa uzņēmumam."

Izklāsta sākotnējā versijā, ko Zeilstra stāstīja Tautas partijas brīvībai un demokrātijai (VVD) 2014.gada konferencēs, viņš teica, ka bijis vienā no rezidences telpām, kad dzirdējis, ka Putins definē Lielkrieviju kā "Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu un Baltijas valstis" un piebildis - "nebūtu slikti, ja būtu arī Kazahstāna".

Šaubas par ministra apgalvojumu patiesumu sāka rasties pēc tam, kad augsta "Shell" amatpersona Jeruns van der Vērs bija apliecinājis "Volkskrant", ka Zeilstra 2006.gada sanāksmē nav bijis.

Zeilstra atzina, ka sanāksmē nav piedalījies, tomēr uzstāja, ka viņa izklāsta būtība ir patiesa.

"Vai bija prātīgi aizsargāt manu avotu tā, kā es to darīju? Nē, nebija. Bet informācija ir korekta," sacīja ministrs.

Viņš nevēlējās atklāt, vai avots bijis van der Vērs.

Šie notikumi izpelnījās mediju uzmanību Zeilstram ārkārtīgi nelabvēlīgā laikā, jo viņam otrdien bija plānots doties uz Maskavu, lai tur tiktos ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu.