Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Katalonijas neatkarības kustības līderei nākas bēgt uz Šveici

© EPA/Scanpix

Bijusī Katalonijas likumdevēja un viena no redzamākajiem Katalonijas neatkarības kustības līderiem Anna Gabriela īsi pirms Madridē gaidāmās tiesas sēdes aizbēgusi uz Šveici. Situāciju Katalonijā viņa salīdzina ar Turcijā pēc apvērsuma mēģinājuma izvērstajām represijām.

Kā intervijā, kas otrdien publicēta laikrakstā "Le Temps", skaidroja separātiskās galēji kreisās partijas "Tautas vienotības kandidatūra" (CUP) vadības politiķe, viņa nolēmusi pamest Spāniju, jo dzimtenē viņa nevar cerēt uz taisnīgu tiesu.

Gabrielai Spānijas Augstākās tiesas tiesneša priekšā Madridē būtu jāstājas trešdien.

"Es nedošos uz Madridi. Esmu izsaukta savu politisko aktivitāšu dēļ, un valdības prese jau mani pasludinājusi par vainīgu," viņa sacīja laikrakstam. "Tā kā man dzimtenē nevar būt taisnīga tiesa, es meklēju valsti, kas aizsargātu manas tiesības."

Kā sacīja politiķe, galēji labējie ekstrēmisti viņai regulāri draud ar nogalināšanu, bet "valdība nedara neko, lai garantētu mūsu drošību situācijā, kad tiek izteikti fašistu draudi".

Gabriela apsūdzēja Madridi represijās, salīdzinot Spānijas valdības vēršanos pret Katalonijas neatkarības kustības dalībniekiem un līderiem ar to, "kas tagad notiek Turcijā".

Katalonijā pret vairāk nekā 900 cilvēkiem uzsākta izmeklēšana vai arī viņiem izvirzītas apsūdzības, arī "skolotājiem, policistiem, politiķiem un vienkāršiem vēlētājiem".

Cietumā atrodas četri neatkarības kustības līderi, kuriem noteikts pirmstiesas apcietinājums.

"Manai kustībai es būšu noderīgāka brīvībā, nevis aiz restēm," uzsvēra Gabriela.