Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Igauņi autokolonnā ieradušies Latvijā, protestējot pret savas valsts nodokļu politiku

© Māris Antonevičs ‏

Simtiem igauņu šodien, Igaunijas simtgades dienā, autokolonnā devās uz Latviju, protestējot pret Igaunijas nodokļu politiku, liecina pasākuma lapa sociālajā tīklā "Facebook".

Protesta brauciena dalībniekus visvairāk neapmierina krasais alkohola un degvielas akcīzes nodokļa likmes paaugstinājums, kura dēļ daudzi igauņi, īpaši no valsts dienvidu rajoniem, dodas iegādāties šīs preces uz Latviju. Šā iemesla dēļ jau nācies slēgt daudzus lauku veikaliņus, un arī kravas mašīnu īpašnieki pēc degvielas brauc pie dienvidu kaimiņiem.

Kā pastāstījis akcijas iniciators Tāvi Lepiks, kas dzīvo Tartu, viņš pats pēc alkohola uz Latviju nekad nav braucis. "Tos četrus aliņus, ko mēneša laikā izdzeru, es spēju nopirkt arī Igaunijā. Jautājums ir par nodokļu naudu, kas aizplūst no Igaunijas, turklāt ne tikai par alkoholu, bet arī par degvielu," viņš skaidrojis.

Arī Igaunijas valdība atzinusi, ka krasā akcīzes nodokļu paaugstināšana radījusi finansiālas problēmas. Novembrī tā nolēma, ka akcīzes nodokļa palielinājums alkoholam nākamgad būs divreiz mazāks, nekā sākotnēji iecerēts.

Konkrēti, akcīzes nodoklis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem tiks paaugstināts par 5% plānoto 10% vietā, bet alum un sidram šā nodokļa pieaugums būs 9% iepriekš paredzēto 18% vietā.

Akcīzes nodokli vīniem gan nolemts paaugstināt par sākumā plānotajiem 20%, jo šī dzērienu kategorija pārrobežu tirdzniecību neietekmē.