Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV prezidents: Skolotāju apbruņošana ir štatu ziņā

© AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien precizēja savu priekšlikumu apbruņot skolotājus pēc vidusskolā Floridas štatā notikušās apšaudes, tviterī paziņojot, ka skolotāju apbruņošana ir "štatu ziņā".

Tramps trešdien, tiekoties ar šajā apšaudē izdzīvojušajiem, bija ierosinājis apmācīt daļu skolotāju šaujamieroču lietošanā, lai atbaidītu potenciālos šāvējus. Tas attiektos tikai uz skolotājiem, kas izveicīgi spēj rīkoties ar ieroci, un viņi skolās nēsātu paslēptus šaujamieročus.

Tramps aicināja piešķirt prēmijas pedagogiem, kas brīvprātīgi pieteiktos šaujamieroča nēsāšanai. Viņš arī aicināja padarīt stingrākas prasības šaujamieroču iegādei un palielināt minimālo vecumu, no kura var iegādāties kaujas ieročus.

Bija izteikti pieņēmumi, ka Tramps ierosinās pieņemt federālu likumu par skolotāju apbruņošanu, bet viņš sestdien ierosināja ko citu.

"Bruņoti pedagogi (un uzticami cilvēki, kas strādā skolā) mīl mūsu skolēnus un aizsargās viņus. Viņi ir ļoti gudri cilvēki. Viņiem jābūt šaujamieroču lietpratējiem un jāiziet ikgadēja apmācība. Viņiem vajadzētu saņemt ikgadēju prēmiju. Apšaudes veiks nenotiks - būs liels un ļoti lēts aizbaidīšanas faktors. Tas ir štatu ziņā," tvītoja Tramps.

Attēlam ir ilustratīva nozīme. / F64

Baltais nams vēl nav piedāvājis pilnīgu plānu bruņotas vardarbības novēršanai skolās pēc Floridas apšaudes, tostarp nav izteicies par to, kas segs finansiālās izmaksas. Tramps savā tvītā rakstīja, ka pedagogu apbruņošana un prēmiju maksāšana viņiem būtu "ļoti lēta".

Lai gan skolotāji un likuma sargu organizācijas ir pret šo ideju, vairāki štati apsver skolotāju apbruņošanu.

Tramps un ASV viceprezidents Maiks Penss ir paziņojuši, ka drošība skolās būs viens no galvenajiem darba kārtības jautājumiem, kad viņi nākamnedēļ tiksies ar štatu gubernatoriem.