Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

CVK: Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Putins [papildināts]

© AP / Scanpix

Krievijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts galva Vladimirs Putins, nodrošinot sev vēl vienu sešu gadu amata termiņu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti pēc 25% biļetenu saskaitīšanas.

Pēc šiem rezultātiem, Putins ieguvis 72,53% balsu. Savukārt, pēc fonda "Sabiedriskā doma" aptaujas datiem, Putins saņēmis 77% balsu, bet, pēc VCIOM aptaujas datiem, 73,9% balsu.

Bez Putina vēlēšanās bija vēl septiņi kandidāti. Pēc CVK datiem, otrajā vietā izvirzījies Pāvels Grudiņins no Komunistiskās partijas ar 15,44% balsu. Tālāk seko Vladimirs Žirinovskis no ultranacionālistiskās Liberāldemokrātiskās partijas ar 6,84% balsu, Ksenija Sobčaka no opozīcijas partijas "Pilsoniskā iniciatīva" ar 1,39% balsu, Grigorijs Javļinskis no liberālās partijas "Jabloko" ar 0,79% balsu, Sergejs Baburins no nacionālistiskās partijas "Krievijas tautas savienība" ar 0,63% balsu, Maksims Suraikins no partijas "Krievijas komunisti" ar 0,62% balsu un Boriss Titovs no Izaugsmes partijas ar 0,61% balsu.

Scanpix

Pazīstamākais opozicionārs Aleksejs Navaļnijs kā kandidāts vēlēšanām netika reģistrēts, jo viņam ir krimināla sodāmība lietā, kuru viņš pats dēvē par safabricētu. Navaļnijs bija aicinājis prezidenta vēlēšanas boikotēt.

Līdz pulksten 18 pēc Maskavas laika (17 pēc Latvijas laika) vēlētāju aktivitāte bija sasniegusi 59,93%, liecina CVK publiskotie dati.

Scanpix

Pēc CVK sniegtās informācijas, ziņojumu skaits par pārkāpumiem vēlēšanu gaitā neesot liels.

Tomēr Krievijas opozīcijas aktīvisti un nevalstiskās organizācijas ziņo par daudziem pārkāpumiem svētdien notiekošajās prezidenta vēlēšanās. Galvenie minētie pārkāpumi ir fiktīvu biļetenu mešana urnās, kā arī urnu novietošana ārpus videokameru redzamības loka.