Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Makrons nopietni pievērsies franču valodas popularizēšanai pasaulē

© Reuters/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien paziņoja par plānu veicināt franču valodas lietošanu pasaulē, sakot, ka šis "dārgums, ar kuru dalās 700 miljoni cilvēku", pieder visiem un to vajadzētu padarīt ievērojamāku Eiropas Savienībā pirms gaidāmās Lielbritānijas izstāšanās.

40 gadus vecais Makrons ir atstājis ietekmi uz ārvalstu klausītājiem ar savu gandrīz perfekto angļu valodu, ar kuru iepriekšējiem Francijas prezidentiem un franču sabiedrībai vispār ir saspīlētas attiecības.

Lai gan Makrons ir izvēlējies angļu valodu, uzrunājot investorus Davosas forumā vai sniedzot intervijas ārzemju presei, Francijas prezidents vēlas, lai vairāk cilvēku runātu viņa dzimtajā valodā, sevišķi Āfrikā.

Sakot stundu garu runu Starptautiskajā frankofonijas dienā, Makrons atzina, ka daļa cilvēku, sevišķi Āfrikas valstīs, vēl arvien saista franču valodu ar koloniālismu un autokrātiskajiem režīmiem, kurus Parīze atbalstīja desmitiem gadu pēc šo valstu neatkarības iegūšanas.

"Būtu augstprātīgi teikt, ka franču valoda ir tikai brīvības valoda," teica Makrons.

"Cilvēki ir spīdzinājuši franciski un darījuši brīnišķīgas lietas franciski," viņš sacīja, piebilstot, ka fakts, ka daži tirāni runā franciski, "neattaisno" viņu izdarīto.

Makrons sacīja, ka franču valoda ir "atbrīvojusies no Francijas", lai kļūtu par "pasaules valodu".

Franču valoda pašlaik ir piektā visvairāk runātā valoda pasaulē pēc ķīniešu valodas Pekinas dialekta, angļu valodas, spāņu valodas un arābu valodas. Šādi dati iegūti, balstoties uz iedzīvotāju skaitu valstīs, kur franču valoda ir oficiāla valoda.

Daži eksperti gan apšauba šo vērtējumu un uzskata, ka franču valoda ir tikai 14.vietā pasaulē.

Makrons, kura sieva Brižita ir bijusī franču valodas skolotāja, nosauca franču valodas skolotājus par "varoņiem" un paziņoja par 30 pasākumiem, kas iecerēti franču valodas mācīšanas uzlabošanai, tās lietojuma starptautiskās institūcijas veicināšanai, frankofonu rakstnieku un mūziķu atbalstīšanai.

Šie pasākumi ietver lielākas investīcijas franču valodas mācīšanai imigrantu apdzīvotajās priekšpilsētās. Makrons arī paziņoja par plāniem sniegt vairāk franču valodas stundu Eiropas Savienības ierēdņiem.