Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā apšaudi uzrīkojušais islāmists nogalinājis trīs cilvēkus

© AFP / Scanpix

Kāds vīrietis, kas rīkojies teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" vārdā piektdien Francijas dienvidrietumos noslepkavojis vismaz trīs cilvēkus, vēsta amatpersonas.

Bruņotais vīrietis, kas, domājams, ir Marokas pilsonis, kurš jau iepriekš ticis novērots kā islāma ekstrēmists, veicis trīs atsevišķus uzbrukumus Karkasonā un netālu esošajā Trebē.

Vispirms viņš Karkasonā nolaupījis automašīnu, ievainojot tās vadītāju un nogalinot pasažieri. Pēc tam noziedznieks netālu atklājis uguni uz policistu grupu, sašaujot vienu no likumsargiem, bet pēc tam devies uz 15 minūšu brauciena attālumā esošo Trebi, kur lielveikalā "Super U" sagrābis ķīlniekus, nogalinot vēl divus cilvēkus.

Ķīlniekus viņš turējis gūstā ilgāk nekā trīs stundas, līdz policija uzbrucēju likvidējusi.

Kāds aculiecinieks pastāstījis, ka noziedznieks bijis bruņots ar nažiem, pistoli un rokasgranātām, bet pirms ieiešanas lielveikalā izsaucis islāmistu tradicionālo saukli "Allahu Akbar" ("Dievs ir visvarens").

Viena no pircējām lielveikalā radiostacijai "FranceInfo" stāstījusi, ka vīrietis kliedzis un vairākas reizes izšāvis.

Sieviete un vairāki citi pircēji patvērušies veikala saldētavā, no kuras izkļuvuši pa rezerves izeju.

Iepriekš izskanējušās ziņas, ka lielveikalā būtu ievainoti aptuveni desmit cilvēki nav apstiprinājušās.

Vēlāk uzbrucējs ķīlniekus atbrīvojis, paturot gūstā tikai kādu augsta ranga policijas virsnieku, kurš piekritis palikt ķīlnieku vietā. Šis žandarmērijas pulkvežleitnants vēlāk tika ievainots, kad pretterorisma vienība lielveikalu ieņēma triecienā.

Noziedznieka likvidēšanas operāciju atviegloja gūstā saņemtā žandarmērijas virsnieka uz galda atstātais ieslēgtais mobilais tālrunis, kas ļāva policijai sekot veikala telpās notiekošajam, pastāstīja iekšlietu ministrs Žerārs Kolons, kas ieradies notikuma vietā.

Kolons arī atzina, ka uzbrucējs iepriekš bijis zināms policijai, taču nav uzskatīts par tādu, kas varētu īstenot teroraktu.

Iekšlietu ministrs pavēstīja, ka likvidētais noziedznieks esot 26 gadus vecais Reduane Lakdims, kurš iepriekš nodarbojies ar narkotiku tirgošanu ielās.

Ministrs noliedza, ka policija viņu būtu jau iepriekš klasificējusi kā islāma ekstrēmistu, tomēr atzina, ka uzbrucējs ticis novērots.

Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš šobrīd uzturas Briselē, kur noslēdzas kārtējais Eiropas Savienības (ES) samits, atzinīgi novērtējis policijas ātro rīcību likvidējot ķīlnieku krīzi.

Vietējā prokuratūra notikušo jau klasificējusi kā teroraktu, norādot, ka uzbrucējs apgalvojis, ka rīkojas "Islāma valsts" vārdā.

Arī premjerministrs Eduārs Filips paziņojis, ka šobrīd visa pieejamā informācija liek domāt, ka notiekošais ir terorakts.

Arī pati "Islāma valsts" jau izplatījusi paziņojumu uzņemoties atbildību par šo uzbrukumu.

"Islāma valsts" propagandas atzars "Amaq", norādījis, ka uzbrukums īstenots, atsaucoties uz grupējuma aicinājumu vērsties pret valstīm, kuras apvienojušās cīņai pret šo ekstrēmistu organizāciju.

Francija pēdējo gadu laikā piedzīvojusi virkni islāma ekstrēmistu pastrādātu masu slepkavību.

2015.gada janvārī uzbrukumā satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai tika noslepkavoti 12 cilvēki.

Tā paša gada novembrī Parīzē sarīkotajā slaktiņā "Islāma valsts" kaujinieki noslepkavoja 130 cilvēkus, bet nākamā gada jūlijā islāmists ar kravas automašīnu ietriecās Bastīlijas dienas svinētāju pūlī Nicas promenādē, nogalinot 84 cilvēkus.

Lai gan ārkārtas stāvoklis, kas tika izsludināts pēc uzbrukumiem Parīzei, pagājušā gada oktobrī beidzot tika atcelts, tūristu iecienītākajās Francijas vietās un lielajos transporta mezglos joprojām patrulē armija.

Piektdienas slepkavības ir pirmais islāmistu uzbrukums Francijā kopš pagājušā gada oktobra, kad pie Marseļas galvenās dzelzceļa stacijas tika nodurtas divas jaunas sievietes.