Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais Katalonijas premjers ar ''nezināmu satiksmes līdzekli'' jau pametis Somiju

© EPA / Scanpix

Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons ir atstājis Somiju, neraugoties uz Spānijas pieprasījumu Somijas policijai viņu aizturēt, sestdien apstiprināja viņa advokāts.

Pudždemons, kurš uzturas labprātīgā trimdā Beļģijā, no ceturtdienas apmeklēja Somiju. Viņš ceturtdien bija uzaicināts uz tikšanos Somijas parlamentā, bet piektdien nolasīja lekciju Helsinku Universitātē.

"Es apstiprinu, ka .. Pudždemons vairs neatrodas Somijā," sestdien tviterī paziņoja viņa advokāts Žaume Alonso Kueviljass, gan nepasakot, kur Pudždemons atrodas.

Viens no Pudžedemona vizītes organizatoriem - Somijas parlamenta deputāts Miko Kerne iepriekš pavēstīja, ka katalāņu separātistu līdera vizītes oficiālā programma piektdien ir beigusies un ka viņš gatavojas doties prom no Somijas.

Kerne sestdien tviterī paziņoja, ka viņš "saņēmis informāciju par to, ka Karless Pudždemons vakardienas vakarā ar nezināmu satiksmes līdzekli atstāja Somiju, dodoties uz Beļģiju".

"Pudždemons man šodien apstiprināja, ka Beļģijā viņš pilnībā sadarbosies ar varas iestādēm," rakstīja Kerne.

Somijas policija sestdien paziņoja, ka saņēmusi Spānijas varasiestāžu pieprasījumu aizturēt Pudždemonu, kurš ieradies vizītē Somijā.

Somijas nacionālais izmeklēšanas birojs (KRP) īsā paziņojumā informēja, ka saņēmis Spānijas prokuratūras pārsūtīto pieprasījumu, taču norādījis, ka Helsinki pieprasīs Madridei papildu informāciju.

Kā ziņots, Spānijas Augstākā tiesa piektdien piemēroja apcietinājumu pieciem katalāņu separātistu līderiem, tostarp Džordi Turuljam, kurš izvirzīts uz reģiona premjerministra amatu.

Līdz ar Turulju apcietinājums piemērots arī bijušajai Katalonijas parlamenta spīkerei Karmei Furkadeljai un trim bijušajiem reģionālās valdības ministriem.

Tiesa piektdien izdeva arī Eiropas aresta orderus sešu ārvalstīs esošo separātistu līderu, tostarp arī Pudždemona aizturēšanai.

Spānijas Augstākā tiesa, noslēdzot četrus mēnešus ilgo izmeklēšanu par pērnā gada rudens notikumiem, iepriekš piektdien izvirzīja apsūdzības par dumpi 13 katalāņu separātistu politiķiem, tostarp Pudždemonam.

Notiesājoša sprieduma gadījumā separātistiem var tikt piespriests līdz 30 gadiem ilgs cietumsods.

Tiesa apsūdzējusi Pudždemonu par Katalonijas neatkarības referenduma organizēšanu pērnā gada oktobrī, neskatoties uz Madrides izsludināto aizliegumu un "nopietnu vardarbīgu incidentu risku".

Apsūdzības izvirzītas arī apcietinājumā esošajam bijušajam Katalonijas vicepremjeram Urialam Džunkerasam, separātistu aktīvistiem Džordi Sančesam un Džordi Kuišaram, kas arī jau atrodas apcietinājumā, kā arī Kreiso republikāņu partijas (ERC) līdera Džunkerasa vietniecei Martai Rovirai, kura piektdien neieradās tiesā un paziņoja, ka pamet Spāniju. Spāņu mediji ziņo, ka viņa šobrīd jau atrodoties Šveicē.

Kopumā par pagājušā gada Katalonijas neatkarības referenduma rīkošanu apsūdzības jau izvirzītas 25 cilvēkiem.