Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina uzskata, ka Maskava devusi pavēli uzspridzināt poļu kapus Ļvovā

© AFP / Scanpix

Ukrainas amatpersonas uzskata, ka divi vīrieši, kas 13.martā sarīkoja sprādzienu Ukrainas rietumu pilsētas Ļvovas kapsētā, kurā apglabāti daudzi poļi, ir saistīti ar Krievijas drošības dienestiem un rīkojās pēc Maskavas pavēlēm, vēsta tīmekļa vietne "niezalezna.pl".

Tikmēr Ukrainas bijušajam līderim Viktoram Janukovičam tuvu stāvoši cilvēki tiek turēti aizdomās par to, ka finansējuši uzbrukumus kultūras un memoriālajiem objektiem Ukrainā, ziņo "niezalezna.pl", atsaucoties uz Ukrainas drošības dienesta vadītāju.

13.marta vakarā divi vīrieši iemeta kapsētas teritorijā divus spridzekļus. Eksplozijas rezultātā zemē izveidojās liela bedre, bet neviens kapakmens netika saspridzināts, vēsta "niezalezna.pl".

Neviens cilvēks šajos sprādzienos necieta. Ukrainas policija sākusi notikušā izmeklēšanu.

Ukrainas Drošības dienesta vadītājs Vasilijs Gricaks pirmdien, runājot par šo izmeklēšanu, sacīja, ka atklāts pavediens, kas ved uz Krieviju.

"Mēs esam likvidējuši organizētās noziedzības grupu, kas, kā mēs uzskatām, darbojās pēc Krievijas Federācijas rīkojuma. Viņi pastrādāja vandalisma aktus kultūras un nacionālā mantojuma objektos, kas saistīti ar Ukrainas minoritātēm dažādos Ukrainas reģionos," Gricaka sacīto citēja "niezalezna.pl".

Viņš norādīja, ka spridzināšanā aizdomās turamie, domājams, ir atbildīgi arī par poļu tūristu autobusa aizdedzināšanu Ļvovā 23.martā, vēsta "niezalezna.pl".

Decembrī Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins nosodīja citu incidentu, kad autostāvvietā pie Ļvovas tika sabojāts poļu autobuss.

"Saskaņā ar mūsu atklājumiem, šādus teroraktus Ukrainā finansē cilvēki no bijušā diktatora Viktora Janukoviča svītas," sacīja Gricaks, piebilstot, ka tas tiek darīts Krievijas drošības dienestu uzraudzībā.

Ļvovas kapsētā notikušais incidents nav vienīgā pret poļiem vērstā provokācija, kas pēdējā laikā sarīkota Ukrainā, norāda "niezalezna.pl".

Kļimkins iepriekš šonedēļ nosodīja pirmdien notikušo Polijas karoga aizdedzināšanu pie Polijas vēstniecības Kijevā. Ministrs to nodēvēja par uzbrukumu Polijas un Ukrainas draudzībai.