Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Grieķijas pilots avarējis un gājis bojā pēc tam, kad pārtvēra Turcijas iznīcinātājus

© REUTERS / Scanpix

Egejas jūrā ceturtdien, atgriežoties no Turcijas iznīcinātāju pārtveršanas misijas, avarējis Grieķijas reaktīvais iznīcinātājs, un tā pilots gājis bojā, pavēstīja amatpersonas.

"Grieķu pilots nonācis varoņu panteonā," tviterī pauda aizsardzības ministrs Pans Kammens. "Viņš krita cīņā, aizstāvot nacionālo suverenitāti un teritoriālo integritāti."

Lidmašīna "Mirage 2000-5" atgriezusies no Turcijas iznīcinātāju pārtveršanas misijas, apliecināja avots Grieķijas ģenerālštābā.

"Misija bija pabeigta, un lidmašīna atgriezās," sacīja avots.

"Mēs joprojām nezinām, vai notika sadursme ar Turcijas gaisa spēkiem," atzina amatpersona.

Kara lidmašīna pazudusi īsi pirms nosēšanās lidlaukā Skiras salā, Egejas jūras centrālajā daļā, vēsta telekanāls ERT.

Grieķijas iznīcinātāji regulāri tiek pacelti gaisā, lai pārtvertu Turcijas iznīcinātājus, kas ielidojuši Grieķijas gaisa telpā.

Incidents noticis laikā, kad palielinājusies spriedze Grieķijas un Turcijas attiecībās.

Šonedēļ Grieķijas karavīrs raidīja brīdinājuma šāvienus uz Turcijas helikopteru, kas tuvojās nelielajai Ro salai. Tā atrodas Egejas jūras dienvidaustrumos robežas Grieķijas pusē.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans un viņa valdības locekļi pastiprinājuši verbālus uzbrukumus Grieķija saistībā ar Atēnu atteikšanos izdot astoņus Turcijas karavīrus, kas atbilstoši Ankaras apgalvojumiem esot piedalījušies 2016.gada jūlija pučā.

Martā Turcija aizturēja un joprojām nav atbrīvojusi divus Grieķijas karavīrus, kas šķērsoja robežu, patrulēšanas laikā nomaldoties miglā.